Reklam
Kategoriler: Gündemİç Açı

Erdoğan’a soru sormak yasak

Reklam

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi, “Cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı” gerekçesiyle, TBMM Başkanı Yıldırım tarafından iade edildi.

Yazılı soru önergesinin iade edilmesine tepki gösteren Gürer, “Yeni sisteme göre tüm yetkiler cumhurbaşkanında toplandı. Milletvekili olarak, bakanlıkların tüm yetkilerini uhdesine alan cumhurbaşkanına soru soramayacaksak, bunun adı nasıl demokrasi olur?” diye sordu.

Yeni sistemde Erdoğan’a soru sormak yasak

16 Nisan referandumunda oylanan ve şaibeli şekilde kabul edilen yeni Anayasa, 24 Haziran seçimlerinin ardından uygulamaya konuldu. Tüm yetkileri tek adam olarak kendinde toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Soru bile sorulamayacak” bir döneme geçildi.

Gürer, Erdoğan’ın “Ülkemizde Suriye’den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır? Kaç Suriyeliye T.C. kimliği verilmiştir? Göç ederek ülkemize yerleşen kaç Suriyeli seçimde oy kullanmıştır?” ve “2016-2018 yılları arasında kaç şirkete kayyım atanmıştır? Kaç şirketin mal varlıklarına el konulmuştur? Kayyım atanan şirketlerin devlet bankalarında kullandığı kredi toplamı ne kadardır” gibi soruları yanıtlamasını istedi.

TBMM Başkanı ve eski başbakanı Binali Yıldırım tarafından Gürer’e gönderilen iade yazısında ise “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 98. maddesi beşinci fıkrasına göre ‘yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. İlgili soru önergeleriniz, Anayasa’da öngörüldüğü şekliyle cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bakanlara yönetilmesi halinde işleme konulabilecektir” ifadelerine yer verildi, açıkça Erdoğan’a soru sormak yasak dendi.

Gürer ise Türkiye’de icranın belirleyicisi ve başı olduğu gibi her konuda tek karar merci konumunda yetkisi olan cumhurbaşkanının, yazılı soru önergelerine dahi yanıt vermeyecek olmasındaki çelişkiye değindi. Gürer, “Milletvekili olarak, her konuda yetkili ve belirleyici tek adam olan cumhurbaşkanına soru sorulamayacaksa bunun adı nasıl demokrasi olur?” dedi.

16 Nisan referandumu ile anayasanın değişmesi sonucu ülkemizin parlamenter sistemden, tam anlamıyla ‘tek adam’ yönetimine geçtiğini belirten Gürer, “Böylesine geniş yetkilerle donatılan cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi bile verilemiyor. Parlamento ise adeta komisyon salonlarına dönüştü. Yeni düzenlemeye göre, milletvekillerinin soru ve önerilerini muhatap alacak bakanlar parlamentoda yok” diye konuştu.

Bu haber en son değiştirildi 28 Temmuz 2018 18:40 18:40

Reklam

Önceki Haberler

Eski DHMİ Başkanı Cemil Acar “yolsuzluk ” suçlamasıyla tutuklandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan suç duyurusu ile eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil…

19 Nisan 2025 13:09

Protesto eylemleri davalarında duruşmalar ertelendi

19 Mart tarihinde başlayan protestolara katılan toplam 189 kişi, İstanbul Adliyesi'ndeki iki ayrı davada hakim…

18 Nisan 2025 21:10

İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nda İş makinaları aralıksız çalışıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “24 bin konutun inşaatını başlattılar” dediği Sazlıdere Barajı’nın etrafında onlarca iş…

18 Nisan 2025 18:25

Can Atalay’dan mektup: Er ya da geç Hatay’a karşı görevimi yerine getireceğim

Yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay, CHP'li milletvekili Servet Mullaoğlu aracılığıyla…

18 Nisan 2025 17:28

Kalp hastası Esila’nın tutukluluğuna itiraz dilekçeleri işleme konmuyor

Kronik kalp ve böbrek hastası tutuklu öğrenci Esila Ayık'ın kalp hastalığı cezaevinde ilerlerken tutukluluğuna itiraz…

18 Nisan 2025 17:11

Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle dava açılmıştı: Gazeteci Karabay’a hapis cezası verildi!

Gazeteci Furkan Karabay, Erdoğan ve ailesinin şikayetiyle hakkında açılan "Cumhurbaşkanına hakaret", "hakaret" ve "iftira" iddialarıyla…

18 Nisan 2025 16:31
Reklam