"Filozof ve dilbilimci Julia Kristeva, Soğuk Savaş döneminde ajandı"
Bulgaristan'da komünist dönemdeki faaliyetleri araştırmakla yükümlü Dosyalar Komisyonu, filozof ve dilbilimci Julia Kristeva'nın Soğuk Savaş döneminde ülkenin istihbarat servisi için çalıştığını iddia etti.
Bulgaristan’da, ülkenin komünist dönemine ait ait faaliyetlerini araştıran Dosyalar Komisyonu, Bulgar asıllı Fransız filozof ve dilbilimci Julia Kristeva’nın Soğuk Savaş döneminde Bulgaristan’ın istihbarat servisinde ajanlık yaptığı iddiasında bulundu.
Balkan Insight’ın, ülkenin komünist dönemdeki faaliyetlerini araştırmakla yükümlü Dosyalar Komisyonu’nun dün internet sitesinden yayınlamış olduğu bilgileri referans alarak duyurduğu haberde, Kristeva’nın 1971 yılında, dış istihbarat servisinde görev yaptığı iddia edildi.
Komisyon, Bulgaristan doğumlu filozof, dilbilimci, psikanalist ve edebiyat eleştirmeni Kristeva’nın, Bulgaristan’ın dış istihbarat toplamakla görevli Ulusal Güvenlik Departmanı’na, bu birimin gizli ortağı olarak kayıtlı olduğunu öne sürdü.
Komisyon’un açıkladığı belgelerde, Kristeva’nın, yüzbaşı Ivan Bozhikov tarafından 19 Haziran 1971 yılında Sabina takma adıyla görevlendirildiği belirtildi. İddiaları iki ciltlik gizli dosyaya dayandıran Komisyon, Kristeva’nın söz konusu görevi ne kadar sürdürdüğü, hangi faaliyetlerde bulunduğu ve ücret alıp almadığı konusunda ise bilgi vermedi.
JULIA KRISTEVA KİMDİR?
1941 yılında Burgaristan’ın Sliven kentinde dünyaya gelen Julia Kristeva, Sofya Üniversitesi’nde Fransız dili çalıştıktan sonra 1960’ta Fransa’dan devlet bursu alarak bu ülkenin dili üzerinde çalışmak üzere Fransa’ya yerleşmişti. Zaman içinde Paris’in felsefe ve edebiyat çevrelerinde önemli bir isim haline gelen Kristeva, halihazırda Paris Diderot Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.