Türkiye'ye 'borçlanma' uyarısı: 1997 Asya krizine benzemeye başladı...
Türkiye'nin dış borcunun ulaştığı seviye ile ilgili uluslararası sermaye kuruluşlarından dikkat çeken bir benzetme geldi.
Türkiye’nin brüt dış borç stoku 2017 yılında yaklaşık 50 milyar dolar artışla 453.2 milyar dolara ulaşarak milli gelirin yarısını da aşarken, Türkiye ekonomisinin de dahil olduğu küresel kapitalist dünyanın aktörleri gidişatla ilgili uyarılarda bulunmaya başladı.
Uluslararası yatırım bankası GAM UK Ltd.’nin gelişmekte olan pazarlardaki yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırımlarını yöneten finans müdürü Paul McNamara, Türkiye’deki borç durumunun alarm zili çaldığını ve Asya’daki 1997 borç krizine benzemeye başladığını belirtti.
McNamara, Bloomberg ile yaptığı röportajında “Türkiye tüm kutuları işaretliyor: şirketlerdeki büyük döviz borcu, cari işlemler açığı, daralan rezervler” derken, “Yabancı yatırımcıların şikayetçi olduğunu düşünüyoruz. Bankaların henüz yabancı kredilerini çevirmekte sorun yaşamamalarıyla birlikte, bu gerçekleşirse çok hızlı olacak ve bu çok kritik” yorumunu paylaştı.
Dış borçlardaki alarm verici durumla ilgili Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel sektörün dövizle borçlanmasına sınırlama getireceklerini söylemişti. Sorunu ‘yağmur’a benzeten Şimşek, “Sorun reel sektörün döviz borçları. Ne yapacağız? Meşhur ABD Başkanı JF Kennedy’nin lafı var; ‘çatıyı güneşliyken tamir etmek lazım.’ Şu anda faizler nispeten düşük; ekonomiler büyüyor ama yağmur yağacak.” ifadelerini kullanmıştı.
http://gazetemanifesto.com/2018/03/23/mehmet-simsekten-patronlara-dovizle-borclanma-uyarisi/