Ticaret Bakanlığı insan sağlığını tehdit eden ithal ve yerli olmak üzere; oyuncak, kırtasiye, tekstil ve ayakkabı da yapılan denetimlerde ortaya çıkan raporu açıkladı. 2017’de toplam 6 bin 620 olan güvensiz ürün sayısı, 2018’in 8 aylık diliminde 7 kat artarak 45 bin 824’e fırladı.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) iştiraki EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yılki teması ‘Sürdürülebilir Ekolojik Dünya İçin Sıfır Atık’ olarak belirlenen sempozyumda hazır giyim, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri ve oyuncaklar başta olmak üzere yerli ve ithal ürünlerle ilgili denetim sonuçları kamuoyuna açıklandı. Türkiye’nin tehlikeli kimyasalları düzenleyen ‘Avrupa Birliği Reach Tüzüğüne’ tam uyumlu hale gelmesiyle birlikte yapılan denetimlerde elde edilen ‘güvensiz’ ürün sayısında adeta patlama yaşandı. 2017’de toplam 6 bin 620 olan güvensiz ürün sayısı, 2018’in 8 aylık diliminde 7 kat artarak 45 bin 824’e fırladı. Özellikle yeni kurulan ve büyük miktarlarda ithalat yapan firmalar mercek altına alınırken yapılan incelemelerde bu firmaların getirdiği imitasyon takı, oyuncak ve kırtasiye ürünlerinde ciddi oranda ‘güvensizlikler’ belirlendi. Gümrüklerde el konulan söz konusu ürünler imha edilerek yurt içine dağıtılmaları engellendi.
Sempozyumun açılışında konuşan İHKİB Başkan Yardımcısı Özkan Karaca, Sürdürülebilir ekolojik dünya için sıfır atık uygulamalarının tüm ülkelerin ortak sorumluluğu olması gerektiğine dikkat çekerek, “Ürün sayısının sadece 8 ayda bir önceki yılın tamamına kıyasla 7 kat artarak 6 bin 600’den 45 bine fırlamasını son derece önemli görüyorum. 10 yılda 1,8 milyon ürün imha edilmesi Bakanlık çalışmalarının ve daha çok denetimin önemi ortaya koyuyor” dedi. Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan ise “2011 yılındaki düzenlemeyle ağır metaller, azo renklendiriciler, fitalatlar ve alev geciktiriciler denetlenirken 2017 yılında AB’nin tehlikeli kimyasallara düzenleme getiren tüzüğü REACH ile tam uyumlu hale geldik. Bugün ürünlerde 4 yerine tam 66 tehlikeli kimyasalı inceliyoruz. 2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit etmişken 2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 ürününde problem olduğunu belirledik. Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısı 8 ayda 7 kat arttı. Bu yıl 19 ilde gerçekleştirilen okul dönemi denetimleri hakkında da bilgi veren Meral Karaaslan incelenen 115 bin 16 adet kırtasiye malzemesinde 3 bin 598 üründün güvensiz bulunduğunu ve toplatıldığını anlattı. Karaaslan, “Aynı dönemde denetlenen 9 bin 68 okul kıyafetinin tamamı temiz çıktı. İncelenen 2 bin 188 ayakkabıdan ise 23 adedinde güvensizlik tespit ettik” dedi.
Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada en önemli önceliklerinin İsral saldırılarının durdurulması olduğunu ifade…
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçinin hayatını kaybettiği…
İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle…
Narin Güran cinayetinde amca Salim Güran ve baba Arif Güran'ın araçlarının içinde bulunduğu 5 araç…
Şahin, " Bilinmelidir ki RTÜK sansür kurumu değildir. Anayasamız net bir hükümle sansürü yasaklar" ifadelerini…
Dokuzuncu olağan kongresini gerçekleştiren Saadet Partisi'nde genel başkanlık için Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan ile İstanbul…