Reklam
Kategoriler: Dış AçıManşet

HABER ANALİZ | Afrin Operasyonu’ndaki son duruma Kürt siyasi çevreleri ne dedi?

Reklam

GAZETE MANİFESTO HABER MERKEZİ

TSK ve ÖSO’ya bağlı birliklerin bu sabah saatlerinde Afrin kent merkezine girmesinin ardından Kürt cephesinden de ardı sıra açıklamalar gelmeye başladı. Diyarbakır’da bir dizi parti ve STK tarafından yapılan açıklamalardan hemen sonra PKK ve YPG tarafından da açıklamalar geldi. Bunlarla birlikte ENKS tarafından da duruma dair bir açıklama yapıldı.

Diyarbakır’da bir dizi parti ve STK’ların yaptığı açıklamada emperyalizm vurgusu yer almazken uluslararası güçlerden Afrin’deki duruma müdahale edilmesi istendi.

ABD emperyalizmi ile siyasi ve askeri işbirliği yapan YGP ve PKK tarafından da duruma dair açıklamalar yapıldı. PKK tarafından yapılan açıklamada Afrin Operasyonu’nun ABD ve NATO onayı ile yapıldığını ifade etmesi dikkat çekti. YPG tarafından yapılan açıklama da ise, ABD emperyalizmine tek bir atıf bile bulunmazken Rusya suçlandı.

ENKS ise PYD’ye bütün politikalarıyla karşı olduklarını söyleyip, Afrin’in geleceğinde yer almak istediklerini yazarken kaybedenin Kürtler olduğunu söyledi.

“ÖZGÜRLÜK İÇİN NE YAPILACAKSA…”

PKK Yürütme Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada Afrin operasyonunun BM, ABD, NATO, Avrupa Birliği, Rusya, İran ve Suriye yönetiminin onayı ve desteği olmadan yapılamayacağına dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi;

“Çok açık ki, tarihi Efrin direnişi günümüz dünya gerçeğini bir kez daha net olarak aydınlatıyor ve soykırım suçu işleyenle ona suç ortaklığı yapanları açıkça ortaya koyuyor. Efrin direniş aynasından bakıldığında 21’inci yüzyılın başında insanlığın gerçek bir sınavdan geçtiği açıkça görülüyor.

Aslında iki aydır tarihin en vahşi saldırı ve katliamına karşı kahramanca direnen Efrin halkı ve direniş güçleri, tarihi görevini başarıyla yerine getirmiş durumdadır. Şimdi görev her yere ve her kese düşmektedir. Özgürlük ve demokrasi için ne yapılacaksa şimdi yapılmak durumundadır.”

BM VE AP’YE ÇAĞRI

Diyarbakır’da ise aralarında DTK, HDP, DBP, ÖSP, DDKD, Azadi Hareketi ve EMEP’in bulunduğu 49 parti ve STK tarafında ortak basın açıklaması yapılırken açıklamada şu ifadeler öne çıktı;

“Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu ve diğer uluslar arası kurumlar aldıkları kararlarının arkasında olmalıdırlar. Afrin’de gelinen süreç ve büyük bir insanlık trajedisinin yaşanmasının kaçınılmaz olduğu da dikkate alınırsa, bu soyut ve geçiştirmeci karar ve çağrıların sorun çözücü olmaktan uzak olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Suriye’deki uluslar arası koalisyon güçleri, Rusya, İslam ülkeleri ve topyekün uluslar arası toplum daha acil ve somut girişimlerde bulunmalı, Afrin’de olası bir insanlık trajedisinin önüne geçmelidir. Yarın çok geç olabilir!”

“KÜRTLER ZARARLI ÇIKTI”

ENKS’nin Kürdistan Bölgesi Temsilciliği Meclis Başkanı Cedan Ali, Afrin’de sadece Kürt milletinin zararlı çıktığını söyledi.

Rûdaw TV’nin canlı yayınına katılan Cedan Ali, Afrin’in tamamen TSK ve ÖSO tarafından kontrol altına alındığını doğrulayamadıklarını belirterek, “Kent merkezinde çatışmalar devam ediyor” dedi.

Kürtlerin birlik olmamasının Afrin’in düşmesinin temel nedeni olarak sıralayan Cedan Ali, şunları söyledi:

“Efrin’de daha önce Kürt yönetimi için yaşandığı gibi bir defakto yaşandı. Efrin defakto olarak Türkiye’nin eline geçti. Yaşanan Amerika, Rusya dahil bütün tarafların yenilgisidir. Tarafların hiçbiri razı değil. ancak zararlı olan sadece Kürt millettidir.”

Antep’te Afrin için bugün düzenlenen konferansı boykot ettiklerini ifade eden Cedan Ali, “Olmasın demiyoruz. Ancak bir ENKS olarak yöntemden dolayı boykot ettik” ifadelerini kullandı.

Cedan sözlerine şunları ekledi:

“2 ay direnildi, çok kurbanlar verildi. Ancak güç dengesi söz konusu değil; karşındaki NATO üyesi olan bir ülke. Efrin’in Kürtler tarafından yönetilmesini arzu ediyoruz. Efrin’de gelecekte kurulacak yönetimide etkili olmaya çalışıyoruz. Kentin demografisinin değişmesine izin vermeyeceğiz. Efrin’de 2 ay direndiler ellerine sağlık. Şehit aileleri ve milletimizi başı sağ olsun. 2 ay b oyunca direnmeleri çok önemli.

Sonuna kadar PYD’nin politikasına karşıyız. Önceliğimiz Kürt halkının başına gelenleri hafiletmek için bir şeyler yapmaktır. ÖSO veya başka ad altında başka grupların Efrin veya Kürdistan’a geçmesini kabul etmeyeceğiz. Bu Efrin’in demografi için bir tehditdir.”

“YPG VE BAZI DEVLETLERİN YETKİLİLERİ ARASINDA YOĞUN MÜZAKERELER YÜRÜTÜLDÜ”

YPG Afrin Sözcüsü Brusk Heseke Ve YPJ yöneticisi Viyan Zinar ile kameraların karşısına geçen Afrin Kantonu İdari Meclisi Eş Başkanı Osman Şeyh İsa, Afrin’de sivil ölümlerin artmasını önlemek için kentten çekildiklerini belirtti.

İsa, “Bütün Afrin coğrafyasında güçlerimiz bulunuyor. Bu güçler her fırsatta Türk ordusu ve paralı askerlerinin mevzilerini vurmaya devam edecek” dedi ve ekledi:

“Türk devleti Afrin’e bayraklarını asmış olabilir. Bizim çekilmemiz bir yenilgi değil, mücadelenin daha da büyütülmesi ve her yere yayılmasıdır. Türk devletinin işgaline karşı mücadelemiz her alanda devam edecek. Savaş yeni taktiklerle yeni bir aşamaya geçmiştir. Türk devletini topraklarımızdan söküp atana kadar her yerde mücadelemiz devam edecek.”

İsa açıklamasında Rusya’yı da sert bir dille eleştirdi ve “Türk devleti bölgenin bin yıllardır bu topraklarda yaşayan insanlarını göçerterek başka kişileri getirip yerleştirme politikasını Rusya’nın desteğiyle yaptı” diye konuştu.

Yaklaşık 2 aydır süren ve yoğun çatışmaların yaşandığı Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, TSK ve ÖSO’nun kent merkezine büyük çatışmalar yaşanmadan girmesi, YPG’nin kent içinden çekilmeyi tercih ettiği iddiasını gündeme taşıdı.

BBC Türkçe’nin konuştuğu bir yerel kaynak, “YPG’nin taktiksel bir kararla merkezden çekilmeyi tercih ettiğini, çekilmenin Cumartesi geç saatlerde ve Pazar sabah erken saatlerde sürdüğünü, TSK ve ÖSO’nun bunun ardından kente girdiğini” söyledi.

Bu kaynak, “karar öncesinde YPG ile bazı devletlerin temsilcileri arasında yoğun müzakereler yürütüldüğünü de” belirtti.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir sivil Afrinli de, YPG’lilerin güneye çekildiğini söyledi.

Bu haber en son değiştirildi 19 Mart 2018 00:02 00:02

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam