Hafıza-i Beşer | 10 Ocak 1961: Çalışan Gazeteciler Bayramı ilan edildi
27 Mayıs 1960 müdahalesinden sonra basın emekçilerine hak ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı yasanın kabul edildiği gün olan 10 Ocak, 47 yıldır Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor.
1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanan bu gün, 1971’den sonra “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” adını almıştır.
4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın emekçilerine hak ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı yasa, 10 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlandığı için kutlama 10 Ocak günü yapılmaktadır.
212 sayılı yasa, gazetecilere iş akitlerini tek yanlı olarak, ihbar ve kıdem tazminatlarını da almak kaydıyla feshetme hakkını tanıyordu. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.
Ancak bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen dokuz gazetenin patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul, Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardı. Ülke tarihine “Dokuz patron olayı” olarak geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdiler.
Çalışan Gazeteciler Günü, işte bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı.