14 Kasım 1950: Orhan Veli hayata gözlerini yumdu
Ölümünün üzerinden 68 yıl geçen Şair Orhan Veli Kanık'ı anıyoruz...
Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 1914’te Beykoz’a bağlı Yalıköy’de dünyaya geldi. Çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir’de geçti. Edebiyata olan merakı ilkokul döneminde başladı. Bu dönemde “Çocuk Dünyası” isimli dergide ilk hikâyesi basıldı. Ortaokul döneminde Oktay Rifat ile tanıştı. Bir süre sonra Melih Cevdet Anday ile yolları birleşti. Liseye geçtiğinde ise edebiyat öğretmeni Ahmet Hamdi Tanpınar’dı.
Lise yılları Orhan Veli’nin gerçek anlamda edebiyata adım attığı dönemdir. Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday ile birlikte “Sesimiz” adlı bir dergi çıkarır. İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümüne giren Orhan Veli, 1933 yılında Edebiyat Fakültesi Talebe Cemiyeti başkanı seçilir. Ayrıca Galatasaray Lisesi’nde öğretmen yardımcısı olarak göreve başlar. Sonrasında Ankara’ya giderek sırasıyla PTT Umum Müdürlüğü, Telgraf İşleri Reisliği, Milletlerarası Nizamlar bürosuna girer. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte ‘Birinci Yeni’ olarak da anılacak ‘Garip’ akımının kurucusu olan Kanık, 36 yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.
10 Kasım 1950 yılında Ankara’da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından yaralandı. İki gün sonra İstanbul’a döndü, 14 Kasım günü hastaneye kaldırıldı. Kanık’a alkol zehirlenmesi teşhisiyle tedavi uygulandı ancak beyin kanaması geçirdiği sonradan anlaşıldı. Aynı akşam komaya giren şair, Cerrahpaşa Hastanesi’nde hayata veda etti.