Komünist şair Nazım Hikmet 29 Mart 1938’de “askerleri üstlerine karşı isyana teşvik” suçuyla 15 yıl ağır hapse mahkum edildi, aynı yılın Ağustos ayında ise askeri isyana teşvikten 20 yıla mahkum edilerek toplamda 35 yıl ağır hapis cezası aldı. Ceza daha sonra 28 yıl 4 aya indirildi.
Çeşitli cezaevlerinde 12 yıl tutuklu kaldıktan sonra, 1946 yılında TBMM’ne bir dilekçeyle başvurarak tahliyesini talep eden Nazım Hikmet’in bu isteği de reddedildi. Bu arada Birleşmiş Milletler Örgütü’ne bağlı Uluslararası Hukukçular Derneği 9 Şubat 1950’de Nazım Hikmet’in serbest bırakılması dileğiyle TBMM başkanına, milli savunma ve adalet bakanlarına birer mektup gönderdi.
Bu girişimlerden bir sonuç alamayan Hikmet, Bursa Cezaevi’nde açlık grevine başladı.
Boğaziçi Üniversitesi'nde diplomasını yırttıktan sonra şafak operasyonuyla gözaltına alınan Yüksek Onur Öğrencisi Doruk Dörücü, "yurtdışına…
Türkiye Komünist Hareketi (TKH) mezuniyet töreninde istibdat rejiminin hukuksuzluklarını protesto ettiği için şafak operasyonu ile…
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV ve Sözcü TV'ye yönelik karartma cezalarına ilişkin yaptığı açıklamada…
Örgütlü radikal dincilerin Leman Dergisi’ne yönelik şiddet eylemleri, iktidar tarafından köpürtülen karikatür provokasyonunu gölgede bıraktı.
Paris Belediye Meclisinde, Gazzelilere fahri hemşehrilik tanıyan önerge kabul edildi.
Meclis yerleşkesinde görevli çok sayıda personel ve bazı milletvekilleri, benzer belirtilerle hastaneye sevk edildi. Edinilen…