7 Şubat 1992 yılında imzalanan Maastricht Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET), Avrupa Birliği (AB) adını alma yolundaki önemli antlaşmadır. Kasım 1993’te yürürlüğe giren antlaşma ile isim değişikliği sağlanmış, AB’ye yönelik 3 temel ilke (Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB), Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası (ODGP), Adalet ve İçişlerinde İşbirliği) belirlenerek yeni bir döneme geçilmiştir.
Antlaşma ile şu kriterler ortaya konulmuştur:
– Toplulukta en düşük enflasyona sahip üç ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalaması ile ilgili üye ülke enflasyon oranı arasındaki fark 1,5 puanı geçmemelidir.
– Üye ülkenin devlet borçlarının GSYH’sine oranı %60’ı geçmemelidir.
– Üye ülkenin bütçe açığının GSYH’sine oranı %3’ü geçmemelidir.
– Herhangi bir üye ülkede uygulanan uzun vadeli faiz oranları 12 aylık dönem itibariyle, fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan daha fazla aşmamalıdır.
– Son iki yıl itibariyle üye ülke parası diğer üye ülke parası karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır.
Her ne kadar antlaşmada bu kriterler belirlense de, 2016 yılına gelene kadar sadece ekonomi alanında AB üyesi ülkelerin en az 200 kez kriter ihlali sergilediği düşünülüyor.
Ayrıca antlaşma, tüm AB ülkelerini ortak para biriminde (Euro) birleştirmiştir.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…