Harbiye mülakatlarında kriterler belli: Yandaşlık ve cemaatçilik!

Harp Okulları'na öğrenci alımı kapsamında yapılan mülakatlarda adayların kimi kendisi, kimi ise babası "yandaş" olmadığı için elendi.

Harbiye mülakatlarında kriterler belli: Yandaşlık ve cemaatçilik!

15 Temmuz darbe girişimi sonrası AKP’nin kapatıp ‘Milli Savunma Üniversitesi’ adı atında yeniden yapılandırarak açtığı Harp Okulları’nda öğrenci alımlarının ‘yandaşlık’ seviyesine göre yapıldığına dair birçok ciddi iddia ortaya atılmıştı. Sözkonusu okullarda AKP’nin eski ortağı Cemaat’in etkili olduğu dönemden geri kalmayan bu uygulamaların çarpıcı bir örneği daha gözler önüne serildi.

Yeniçağ yazarı Yavuz Demirağ‘ın köşesinde aktardığına göre, Kara ve Hava Harp Okulları’na başvuran iki ayrı öğrenciden biri 3 sivil, bir askerden oluşan komisyonda girdiği mülakatta siyasi nitelikli sorulara istedikleri cevabı vermeyince elendi, diğeri ise “babasının sosyal medyada iktidarı eleştirmiş olduğu”nun hatırlatılması ile elenmekten kurtulamadı. Babası bir imam ve belli bir cemaate mensup olan öğrenci ise aynı mülakatı başarıyla tamamladı.

Mülakat sırasında dışarıda bekleyen öğrenci velilerinin çoğunluğunun poturlu, şalvarlı ve çarşarflı giyimleriyle belli bir cemaate mensup olduğu görüntüsü de, dincilerin TSK’da kadrolaşma hedefleriyle ilgili şüpheleri haklı çıkardı.

Demirağ’ın anlatımına göre, Hava Harp Okulu mülakatından elenen öğrenciye “yandaş” olmaması nedeniyle yapılan haksızlık bununla da sınırlı kalmadı. Bu kez GATA’ya, yeni ismiyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne başvuran öğrenci matematik, fizik, biyoloji sorularını başarı ile cevaplamasına rağmen Hava Harp Okulu’ndaki elenme sebebi ile buradan da elendi.

Yaşananlar, ‘FETÖ’ konusunda hassas olunduğu öne sürülen askeri öğrenci alımlarında AKP’nin kriterinin yandaşlık ve gericilik olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Demirağ’ın köşesindeki o bölüm şöyle:

“Babası da emekli asker olan bir genç Hava Harb Okuluna giriş için mülakata girer. Babası Ergenekon-Balyoz sürecinde yakın takipteki personeldir. Uyanıktır ve Fetö’nün hedef haline getirdikleri kişilerden biridir. Oğluna “dikkat et siyasi sorulara cevap verme, yorum yapma” uyarısında bulunur. Çocuk mülakata girer… 3 sivil, bir asker komisyonun önünde ilk soruları başarı ile cevaplar. “Cemaatlerle ilgili” soruya “TSK’da emir-komuta zincirinde böylesi yapılara asla izin verilmemeli. Sonuçta 15 Temmuz gibi facia yaşandı. Bundan ders çıkarılmalı” cevabını verir. Sivil komisyon üyeleri rahatsız olurlar.”Dünya 5’ten büyüktür, sözü sana ne hatırlatıyor” sorusuna “Cumhurbaşkanımızın BM’deki tutum ile ilgili çıkışıdır. Emperyalizme karşı çıkmıştır” der. Siviller iyice işkillenir. Karşılarındaki sıradan bir çocuk değildir. Sorgulayan, biat etmeyen, gelişmeleri takip eden biri vardır.

Kontra soru bu defa; “Şeker fabrikalarının satışına ilişkin, ne düşünüyorsun”, gelir. Delikanlıda öz güven vardır. “Şeker fabrikalarının satışı uygun olmadı. Millî değerlerimizden biriydi. Mustafa Kemal kurdu. Genç Cumhuriyette şeker yokluğunda uyuz hastalıklarına karşı tedavi yöntemiydi. Millî sanayi sayılır. Her şeyden önce GDO’lu mısır şurubuna karşı sağlıklı şekerdir. Gazi’nin genç Türkiye’nin kuruluşu esnasındaki en büyük eseridir. Anadolu’ya nefes aldırmıştır. Savunma sanayiini o yıllarda İstanbul’dan getirip Ankara’da, MKE kurmuştur. Bunlar stratejik kuruluşlardır” der.

Bu sırada emekli asker baba dışarıda mülakata giren öğrenci ailelerini incelemektedir. Çoğunluğun “İslamcı” görüntüsünden endişelenerek “8-10 sene sonra bunlardan oluşan subaylar kışlada cemaat ayrılığı kavgası çıkarabilir” diye düşünür. Şalvarlı, poturlu, çarşaflı, farklı cemaat mensubu oldukları her haliyle ortadadır. “Vay be gitti Fetö, geldi Metö… Cemaatler orduda yer bulmak için nasıl da çabalıyor” diye iç geçirmesi yaşar. Kafasında takke ile biri yanaşır. “Benim oğlum da mülakatta… Bakalım ne olacak?” diye sorar emekli subay olduğunu bilmeden. “Siz ne iş yapıyorsunuz, ailede asker var mı?” sorusuna. “Ben imamım, ailede hiç asker yok. İnşallah ilki olacak” der.Çocuklar gelir ve sonuç beklenmeye başlanır. Bir kaç saat sonra açıklanır. İmamın oğlu kazanmıştır. Sınavda dereceye giren emekli asker çocuğu elenmiştir.İdealist gencin havacılık hevesi kursağında kalmıştır. Bu defa Sağlık Bakanlığı’na bağlanan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne GATA’ya yani Tıp Fakültesine baş vurur. Puanı Tıp Fakültesine girmeyi başaran öğrencinin başarısını hesaplayın.GATA mülakatına girer… Matematik, fizik, biyoloji sorularını başarı ile cevaplar. Komisyondaki üyelerden biri “Sen Hava Harb Okulu mülakatında elenmişsin. Sebebi ne” der. Delikanlı “bilmiyorum takdir komisyonun” cevabını verince “Buradan da elendin…” karşılığını alıp çıkar.İşin kötü yanı bu genç delikanlı yüzde yüz burs ile vakıf ve özel üniversitelerin tıp fakültelerine girme hakkını da askerlik sevdası yüzünden kaybeder.

***

Gelelim Kara Harb Okulu örneğine. MSB Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun FETÖ’nün gazeteleri Zaman ve Bugün’de yıllarca yazarlık yaptığını hatırlattıktan sonra R. T. Erdoğan imzası ile MSB Üniversitesi Rektörlüğüne atanıp, Harb Astsubay Okullarına kendi kadrosunu getirdiğinin altını çizelim.Afyoncu’nun talimatı ile Harb Okullarına alım komisyonları oluşturuluyor. K.H.O’nun komisyonunda 4 sivil, bir asker var. Geçtiğimiz günlerde yaşanan mülakattan bir sahne. Emekli bir askerin oğlu iyi puan ile baş vurur. Mülakatta “Senin baban sosyal medyada iktidarı eleştiren paylaşımları beğeniyor” derler. Sonuçta o öğrenci elenir…AKP iktidarı kendisine biat edecek bir ordu oluşturmak için binlerce yıllık Türk Ordusu geleneğini yıkıyor… Ve şimdilik kendisini destekleyen bazı cemaatlerin TSK içinde yapılanmasına yol veriyor. Bu durum ister istemez “Ne istediniz de vermedik” sözünü hatırlatmıyor mu?”