Reklam
Kategoriler: İç Açı

HDP, Suruç’la ilgili ön raporunu açıkladı

Reklam

HDP heyeti Suruç’ta yaşananlarla ilgili ön raporunu akşam saatlerinde açıkladı. HDP web sayfasında yer alan raporda ilk ziyarette AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile Şenyaşar ailesi arasında sözlü bir tartışma yaşandığı, herhangi bir kavga yaşanmadığı belirtildi. Yıldız ve yakınlarının daha sonra yeniden, daha kalabalık geldiği, çıkan kavgada silah çektikleri, Şenyaşar ailesinden bir kişiyi vurmalarından sonra, Şenyaşar ailesinden birinin tabancasıyla milletvekili Yıldız’ın ağabeyini vurduğu ifade edildi. Hastaneye götürülen yaralıların burada Yıldız’ın yakınları tarafından bıçak ve başka cisimler kullanılarak darp edilme sonucu hayatlarını kaybettiklerine görgü tanıklarına dayanarak raporda yer verildi.

Raporda görgü tanıklarının aktardıklarının “dehşet verici” olduğu, “nefret dili” kullanan iktidarın söyleminin de endişe verici olduğu belirtilerek olayın aydınlatılabilmesi için barolar, İnsan Hakları Derneği başta olmak üzere tüm insan hakları örgütleri inceleme yapmaya ve olayın takipçisi olmaya çağrıldı.

İnceleme yapmak üzere 15 Haziran’da Suruç’a giden HDP heyetinde Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp ve Urfa milletvekili adayları ve DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir bulunuyordu.

HDP heyetinin hazırladığı ön raporda AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın 12 Haziran’daki ziyareti hakkında “25 yıldır Suruç Belediye binasının arkasındaki alanda esnaflık yapan Esvet Şenyaşar ve çocuklarının işlettiği işyerine 12 Haziran 2018 tarihinde seçim çalışması için gelen AKP Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız ve beraberindekiler ile Şenyaşar ailesi arasında sözlü bir tartışma yaşanmış ve tartışma kavga yaşanmaksızın sonlanmıştır” bilgisi verildi.

Yıldız ve yakınlarının 14 Haziran günü Şenyaşar ailesinin işyerine yeniden geldiği belirtilen raporda “Sözlü olarak başlayan tartışma bu defa şiddete dönüşmüş, milletvekili adayı Yıldız ve beraberindekiler Adil, Celal ve Ferit Şenyaşar kardeşlere uzun namlulu silahlar ve tabancalar kullanmak suretiyle saldırmışlardır” denildi. Saldırı sonucunda yaralan Esvet Şenyaşar’ın iki oğlunun Suruç Devlet Hastanesi acil servisine, üçüncü oğulun ise Balıklıgöl Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü, baba Esvet Şenyaşar’ın Suruç Devlet Hastanesi’ndeki oğullarının yanına yürüyerek gittiği ifade edildi.

Daha sonra AKP milletvekili Yıldız’ın talimatıyla hastanedeki güvenlik kameralarının tahrip edildiği, oğullardan birinin acil serviste tedavi altındayken, diğer oğulun hastane önünde öldürüldüğü, baba Esvet Şenyaşar’ın da başına oksijen tüpüyle vurularak ağır yaralandığı vurgulandı. Gaziantep’e götürülen Esvet Şenyaşar’ın 15 Haziran’da hayatını kaybettiği kaydedildi.

ÖN RAPORDA YER ALAN DİĞER SAPTAMALAR

HDP’nin hazırladığı ön rapora göre;

Türk Tabipler Birliğinin yerel kaynaklarından aldığı bilgiye göre hastanede olay sonrası herhangi bir güvenlik önleminin alınmamış, savcılık tarafından soruşturmaya konu edilen olayla ilgili olarak delillerin sağlıklı bir şekilde toplanmasına yönelik bir çalışmanın yapılmamış, savaş alanı haline gelen hastane acil servisinde her yerin temizlenmiş, olayla ilgili delillerin korunması yönünde önlem alınmamış, kameralar tahrip edilmemiş, doktor ve sağlıkçılar ile yapılan görüşmelerde ciddi bir güvenlik zafiyetinin olduğu anlaşılmış, hastaneye yaralıların gelmesiyle birlikte 100-150 kişilik bir grubun hastaneye gelip yaralılara hunharca saldırdığı kimi yaralıların kesici aletlerle boğazlarının kesildiği, kimi yaralıların kafalarının oksijen ve yangın tüpüyle ezildiği ve ayrıca yaralıların kurşunlandığı belirlenmiştir.

Hastanede öldürülen baba ve oğlu Celal’ın öldürüldüğünü gösteren kamera kayıtları muhafaza altına alınamamıştır. Acil servisteki kan izleri olay yeri inceleme ekibi gelmeden temizlenmiştir. Duvarlardaki kan lekeleri alelacele temizlenerek yeniden boyamış ve deliller ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Sağlık çalışanlarıyla yapılan görüşmelerde tehdit edildikleri ve konuşmak istemedikleri gözlemlenmiştir.

Hastanedeki linç girişimi esnasında hastanede Urfa Valisi, Suruç Kaymakamı, Bakan Eşref Fakıbaba’nın hastane dışında hazır oldukları görgü tanıklarınca tespit edilmiştir. Yine olay saatinde milletvekilimiz Nimettullah Erdoğmuş’la yaptığı telefon görüşmesinde Urfa Valisi kendisinin de hastanede olduğunu belirtmiştir.

Reklam

Önceki Haberler

Kamudaki israfı itiraf ettiler: Tasarruf tedbirleri açıklandı

Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programı kapsamında uygulamaya aldığı "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" Cumhurbaşkanı Yardımcısı…

13 Mayıs 2024 12:53

TKH’den Soma açıklaması: Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde yayımladığı açıklamada emekçilerin temel görevinin…

13 Mayıs 2024 12:24

Yargıtay’da başkanlık krizi sürüyor: 36’ncı turda da seçilemedi

Yargıtay başkanlık seçimlerinin 36. turunda da sonuç çıkmadı. 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 169…

13 Mayıs 2024 12:15

Zafer, direnen inşaat işçisinin oldu

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Pazarcık TOKİ şantiyesinde sendikasıyla ilk kez buluşan ve yeni üye olan…

12 Mayıs 2024 21:17

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Doha’da görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Doha'da görüşme gerçekleştirdi.

12 Mayıs 2024 20:50

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30
Reklam