Reklam
Kategoriler: İç Açı

HDP’den İdlib açıklaması: Savaş tüm yerel tarafların katılımıyla sona erebilir

Reklam

Suriye’de cihatçıların kontrolündeki İdlib’e yönelik operasyon öncesi bir açıklama da Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) geldi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından yapılan açıklamada İdlib’deki durum için “insanlığa karşı suçların sorumlusu olan örgütlerin daha fazla istikrarsızlığa sebep olmadan etkisizleştirilmesi” çağrısı yapılırken, bunun için tüm tarafların işbirliğine gitmesi gerektiği savunuldu. Açıklamada, “Suriye İç Savaşı, yabancı güçlerin etkisi ve baskısı olmaksızın yerel tüm tarafların katılımıyla sona erebilir” iddiasında bulunuldu.

Suriye’deki çatışmalarda BM raporlarına göre bugüne değin 400 bine yakın insanın öldüğü belirtilen açıklamada, “İdlib’te de sivillerin güvenli bölgelere tahliye edilmesi konusunda şimdiye kadar hiçbir tarafın yeterli çabayı harcamadığı” öne sürüldü.

“Sivillerin bölgeden tahliyesini yürütecek bağımsız bir gözlem gücünün devreye girmesi ve diplomatik yöntemlere odaklanılması” talebinde bulunulan açıklamada “İdlib’de konuşlu ve insanlığa karşı suçların sorumlusu olan örgütlerin daha fazla istikrarsızlığa sebep olmadan etkisizleştirilmesi için tüm taraflara işbirliğine gitme” davetinde bulunuldu.

Açıklamanın şu sözlerle sona erdi:

Suriye halklarının yeni sınırlar içerisine hapsedilmesi yerine, gerçek anlamda birleştirici, demokratik ve özerkliği esas alan bir anayasa temelinde yeniden inşa edilmesini desteklediğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz.

– Yerlerinden edilen Suriyelilerin evlerine güven ve barış içinde döneceği koşulların sağlanması yönünde atılacak her adımı destekliyoruz.

– Suriye’yi yeniden yaşanılabilir ve toplumsal barışı sürdürülebilir kılmak adına uluslararası güçlerin, yapıcı bir tutum içinde olması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Türkiye de dahil olmak üzere, Suriye’nin komşularını etnik kimlik ve mezhepler üzerinden ayrıştırma ve bu temelde içişlerine müdahale etme girişimlerinden uzak durmaya çağırıyoruz. Başta AKP iktidarı olmak üzere, bütün tarafları uzak coğrafyalardan Suriye içlerine yabancı savaşçıların transferi ve lojistik destek sağlanması yoluyla yıkımı derinleştiren girişimlerden vazgeçmeye çağırıyoruz. Efrin, Bab, Azaz ve Cerablus’un da aralarında bulunduğu Suriye topraklarında AKP iktidarının sebep olduğu yerinden edilmeler, kentlerin talanı ve sivillere yönelik katliamlar gibi savaş suçlarının da vakit geçirmeden BM tarafından soruşturulmasını talep ediyoruz.

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi, Nisan ayı laiklik ihlalleri raporunu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan 'laiklik ihlalleri raporu' Nisan ayı için yayımlandı.…

8 Mayıs 2024 17:55

Slovakya Başbakanı Fico: Avrupa Birliği, Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamıyor

Slovakya Başbakanı Fico yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamadığı belirterek…

8 Mayıs 2024 16:59

Kayyum bürokratlarına çifte maaş: Misafirhane otel olmuş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyumlar döneminde il dışından atanan ve kentte ''ithal bürokrat'' olarak alınan bazı…

8 Mayıs 2024 16:53

Yargıtay Başkanı seçiminin 35’inci turunda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan seçimin 35'inci turundan da sonuç alınamadı. Seçimlere, 13 Mayıs Pazartesi…

8 Mayıs 2024 16:48

Purmo işçileri TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla greve çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından İzmir Kemalpaşa’da yer alan…

8 Mayıs 2024 16:45

Yargıtay Başkanvekilliği görevine Ahmet Ömeroğlu seçildi

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca, Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil'in yaş haddinden…

8 Mayıs 2024 16:40
Reklam