İKD'den açıklama: Eşit, parasız eğitim en temel hakkımızdır!

İlerici Kadınlar Derneği, geçtiğimiz günlerde aidatını ödemediği için okuldan kovulan öğrenci için bir açıklama yayınladı.

İKD'den açıklama: Eşit, parasız eğitim en temel hakkımızdır!

Geçtiğimiz günlerde Malatya’da bir anaokulu öğrencisi çocuk, okul aidatını ödeyemeyince okul yönetimi tarafından okuldan atılmıştı. Bunun üzerine  okuldan atılan çocuğun babası  “Hocam benim oğlumu neden devletin okulundan attınız, Suriyelilerin çocukları bile okurken benim oğlumu neden okuldan attınız” diye müdüre sordu.

“Müdür oğlumu okuldan kovdu, çünkü niye param yok diye”

Parası olmadığı için çocuğu mağdur edilen babayı muhattap almayan müdür hızlıca uzaklaşınca baba “42 günlük ödemeyi yapmadım diye müdür Ayşe Yıldız benim oğlumu okuldan kovdu, çünkü niye param yok diye ödemeyi yapamadım” diyerek bu duruma isyan etmişti.

İlerici Kadınlar Derneği(İKD) bugün yoksul halkın eğitim hakkının elinden alınmasına yönelik bir açıklama yayınlayarak tepki gösterdi. İKD tarafından yapılan açıklamada “En temel insan haklarından biri olan eğitim her kademede eşit, parasız ve bilimsel bir anlayışla sunulmalı, her mahalleye ücretsiz kreşler açılmalıdır.” ifadelerine yer verildi.

İKD tarafından yapılan açıklamanın tam metni:

Eşit Parasız Eğitim En Temel Hakkımızdır!

Malatya’da Orhan Bakış anaokulunda aidatını ödemediği için çocuğu okuldan atılan veli okul müdürü ile görüşmeye çalışmış, müdür ise soruları yanıtsız bırakarak uzaklaşmayı tercih etmiştir. Okul müdüründen yanıt alamayan veli isyanını sosyal medyadan duyurmaya çalışmıştır.

Ülkemizde özelleştirme politikaları ile bütün kamu kaynakları sermayeye peşkeş çekilmiş, son olarak eğitim ve sağlık hizmetleri de birer ticari faaliyete dönüştürülmüştür. Bir yandan ”üniversitelerde harçları kaldırdık”, ”okullarda ücretsiz kitap dağıtıyoruz” propagandası yapan AKP iktidarı öte yandan eğitimin her kademesinde farklı gerekçelerle velilerden talep edilen ücretlerin üstünü örtüyor.

Eğitim hizmetlerinin ticarileşmesinin yanı sıra okul öncesi eğitim ve çocuk bakımı için gerekli kreş hizmeti bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılmıştır. Bugün kadınların yaşadıkları en önemli sorunlardan biri kreş sorunudur. Kadınlara çok çocuk doğurun propagandası yapanlar kreş ihtiyacını görmezden gelmekte, okul öncesi eğitimide ticari bir faaliyete dönüştürmektedir.

Çocuklarımızı aidat gerekçesiyle okuldan atacak kadar pervasızca hareket edenler bilmelidir ki geleceğimiz onların iki dudağı arasında değildir.

Anaokullarında aidat ya da kırtasiye masrafı adı altında ücret talebinden derhal vazgeçilmelidir.

En temel insan haklarından biri olan eğitim her kademede eşit, parasız ve bilimsel bir anlayışla sunulmalı, her mahalleye ücretsiz kreşler açılmalıdır.

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ