RÖPORTAJ | İmam Hatiplerden komünist çıkar mı?: İmam Hatip mezunu genç bir komünist yanıtlıyor!
RÖPORTAJ | İmam Hatiplerden komünist çıkar mı?: İmam Hatip mezunu genç bir komünist yanıtlıyor!
Ç.Ö. Kürt kökenli, işçi bir ailenin çocuğu. Ortaokulu hem çalışarak hem de okuyarak bitirmiş. Sonrasında da ailesinin yönlendirmesi ile İmam Hatip Lisesi’ne başlamış. Oradaki dayatmalar nedeniyle başladığı sorgulama süreci, Gezi Direnişi ile bir kırılmaya yol açınca da gerçek politik kimliğini bularak komünist olmaya karar vermiş. İki sene önce Türkiye Komünist Hareketi’ne üye olan İmam Hatip mezunu genç komünist Ç.Ö. ile İmam Hatiplerin durumunu, üniversiteleri, sosyalizmi, AKP iktidarını ve ne yapılması gerektiğini konuştuk…
İmam Hatip mezunundan komünist olur mu? Bu sorunun yanıtını da bu röportaj ile almış olduk.
Biraz kendinden bahsedebilir misin?
Ailem muhafazakâr bir aile. 90’ların başında İstanbul’a geliyorlar. İşçi çocuğuyum ben. 6 sınıfta çalışmaya başladım. Tekstil atölyesinde çalışıyordum. Amcamın yanında. Haftanın altı günü çalışıyordum. Yalnız pazarlarım boştu. Hem okul hem de iş birlikte gitmiyor haliyle. Ortaokul bitince babam yaptı tercihleri. Akrabaların yönlendirmesi ile İmam Hatip’e yazdırdı. 9. sınıfta kalınca babam aldı okuldan. Ben de yine tekstil atölyesinde çalışmaya başladım. Bir sene okula hiç gitmedim. O dönem Gezi Direnişi’ne denk geliyor. Dinlediğim müzikler değişti, isteklerim değişti. Bir şey istememeye alıştırılmıştık ama istedim…
İstekten kastın ne? Biraz tarif edebilir misin?
Daha özgür olmak istedim, daha rahat yaşamak istedim, her şeyin değişmesini istedim. Önce politik görüşüm değişti elbet. Tam 180 derece değişti inandığım gerçekler.
Peki Gezi Direnişi’ne kadar nasıl bir politik görüşün vardı? Dünyaya nasıl bakıyordun?
Muhafazakâr biriydim ama dindar olduğum söylenemezdi. Apolitik bir AKP’li gibiydim. Kürt kökenliyim ama Türk milliyetçiliğinden etkilendim bir süre. HDP, CHP arasında kaldım. Ama 11. Sınıfa gelince kararımı verdim, gerçek politik aidiyetimi buldum ve Türkiye Komünist Hareketi’ne katıldım.
İmam Hatip’te okuduğun dönemdeki, çevreni, arkadaşlarını, alışkanlıklarını biraz anlatır mısın?
Muhafazakâr, milliyetçi bir çevrem vardı. Ama onlar da karşıydı İmam Hatiplere. Kimse orada okumak istemiyordu. Zorla yazdırılmışlardı. Cuma namazı kılmak istemiyorlardı.
Peki sendeki kırılma noktası nerede oldu?
O gericiliği dayatan şey aslında bizi sömüren şey. Beraber yürüyorlar. Bu bir çark. Bunun için mücadele etmemiz gerektiğini, başka bir düzenin kurulması gerektiğini fark ettim. İnsanların sömürülmediği, ölmediği, özgürce yaşayabildiği bir düzenin var olabileceğini bunu da bir tek sosyalizmin bize sağlayabileceğini fark ettim.
Peki İmam Hatip’lerde okuyup senin gibi partiye üye olan başka gençler var mı?
Olmaz olur mu? Parti üyelerimiz var. Onun dışında solcu öğrenciler, Ateist öğrenciler de var İmam Hatip’lerde. Ve sayıları oldukça fazla.
Bu artışın nedeni ne peki?
Eğitim sistemini öyle bir hale getirdiler ki, bir insanın çocuğunu okutabilmesi için parası olması gerekiyor. Yoksa dar gelirli aileler mecburen İmam Hatiplere gönderiyor çünkü başka şansları yok.
Çocukların da İmam Hatipler’de beyinleri yıkanıyor. Şükür, sadaka kültürünü dayatıyorlar. Belli bir süreden sonra da onlar da farkına varıyor bu durumun, kurtulmak istiyorlar. Son sınıfta kredi çekip çocuğunu İmam Hatip’ten alan aileler var.
Aslında İmam Hitap Lisesi dediğimiz şey bir Meslek Lisesidir. Oradan mezun olan kişiler din adamı olurlar. Ama bugün bambaşka bir şey olarak uygulanıyor, İmam Hatip Liseleri bugün dindar ve kindar nesil yetiştirmenin bir aracı.
İnançlı komünist olur mu peki?
Olur niye olmasın? İnanç insanın kendi öznel durumudur. Toplumsallaşınca din oluyor işte.
Şu an gençliği nasıl değerlendiriyorsun?
Gençler okuyor. Sorguluyor. Ben İstanbul Üniversitesi’nde okuyorum. Ve bu gibi üniversitelerde okuyan insanlar ileride toplumu yönetecek insanlar. Çoğu sosyalist olmasa bile bu düzenin karşısında. Hem din hem ekonomik olarak çelişkileri görmüş durumdalar.
AKP’nin uyguladığı politikalar, Cemaatler, FETÖ, selefi yapılanmalar; bunlar insanları belli sorgulamalara itti. Bu yüzden gençler arasında Ateist oranı her geçen gün artıyor.