IMF Türkiye için bekliyor: 'Acil durum grubu' oluşturuldu

TL’deki değer kaybı ve yüksek dış borç nedeniyle IMF, Türkiye’nin kapısını çalma ihtimaline karşı hazırlık yapıyor.

IMF Türkiye için bekliyor: 'Acil durum grubu' oluşturuldu

IMF yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre Türkiye için kurumda ‘acil durum grubu’ oluşturuldu. Seçim sonrasında siyasi krizle birlikte ekonomik krizin ağırlaşması, borç ödeme krizi çıkması olasılığı üzerinde duruluyor.

İsmini vermek istemeyen ve IMF yetkilileri ile temas halinde olan konuya yakın bir kaynak DW Türkçe’ye verdiği demeçte “TL’deki devalüasyonun çok dramatik durumda olduğuna” dikkat çekerek “Bu nedenle IMF’nin başı ağrımaya başladı ve IMF içinde Türkiye’nin hızlı bir sermaye kaçışıyla karşılaşabileceği ihtimali karşısında bir acil durum grubu oluşturuldu” dedi.

IMF SÖZCÜSÜ: DÜZENLİ TEMASTAYIZ

IMF sözcüsü DW Türkçe’nin konu ile ilgili sorularına verdiği yanıtta, “Bütün ülkelerde olduğu gibi, Türkiye üzerinde çalışan sürekli bir ekibimiz var ve gözetim sürecimizin bir parçası olarak yetkililerle düzenli temas halindeyiz. Türkiye hakkındaki görüşlerimiz, son yayınlanan 4. Madde Raporu’na yansıtılmıştır. Türk yetkililerden mali yardım talebi niyetinde olduklarını belirten herhangi bir bildirim almadık” ifadelerini kullandı.

4. Madde Değerlendirme Raporu’nda Türkiye ekonomisinin aşırı ısınma sinyalleri verdiğine dikkat çekilmiş, para politikasının çok gevşek ve güvenilirliğinin düşük olduğu vurgulanmıştı.

“FAİZ ARTIRIMINDAN MEMNUNUZ”

IMF sözcüsü, TCMB’nin faiz arttırımıyla ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı: ”Son dönemde para politikasını sıkılaştırmaya yönelik tedbirlerin açıklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve yetkilileri ihtiyatlı olmaları konusunda destekliyoruz. Politikalar, doğru zamanlamayla, makroekonomik istikrarın desteklenmesini ve dengesizliklerin azaltılmasını amaçlamaya devam etmelidir.”

“ARJANTİN’DEN SONRA TÜRKİYE”

Yerel para birimi Peso bu yıl yüzde 25 civarında değer kaybeden Arjantin geçtiğimiz günlerde IMF ile 50 milyar dolar borç verilmesini öngören 3 yıllık bir stand-by anlaşması imzalamıştı.

Kaynaklar IMF’nin Arjantin’den sonra Türkiye’nin de masaya oturacağını hesapladığını belirtiyor.