İncirlik Üssü'nün ABD'li komutanı: Buradan ayrılmayacağız
Türkiye'nin emperyalizmin askeri örgütü NATO'ya ve ABD emperyalizmine bağımlılığının en önemli simgelerinden İncirlik Üssü faaliyetlerine devam ederken, üssün ABD'li komutanı Türkiye'nin S-400 alımı ile ilgili 'uyarı'da bulundu.
Adana’daki İncirlik Üssü’nün ABD’li komutanı David S. Eaglin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma füzeleri almasını değerlendirdi.
David Eaglin, bu kararın Türkiye’ye ait olduğunu vurgularken “S-400’lerin alınmasının Türkiye’nin, ABD ve NATO’yla olan savunma ilişkisine olası sonuçları da belirtildi” dedi.
Eaglin, İncirlik Üssü’nden ayrılmak gibi bir planlarının olduğu iddiasını da kesin bir dille reddederek, “Buradaki varlığımız Türk hükümetinin de izniyle müttefikimiz ve stratejik partnerimiz olan Türkiye’yle on yıllardır devam eden çalışma isteğimizin bir sembolü.” dedi.
Habertürk’ten Nalan Koçak‘a konuşan Eaglin’e yöneltilen sorular ve komutanın verdiği cevaplardan bir kısım şöyle:
Üsten şu sıralarda ne gibi operasyonlar yürütülüyor?
Şu anda KC-135 (Editör notu: Boeing’in hava yakıt ikmal uçağı), MQ-9 (Editör notu: insansız hava aracı) ve UH-60 (Editör notu: Sikorsky Black Hawk helikopter) tipi hava araçlarımız mevcut. Operasyonların güvenliği açısından neler yapıldığına dair daha fazla detay paylaşamam. Fakat şunu söyleyebilirim: İncirlik’ten düzenlenen operasyon konusunda ev sahibi ülkenizle çok yakından çalışıyoruz.
Üsten hâlâ DEAŞ’a karşı hava operasyonları var mı?
DEAŞ’la mücadelede sağlanan gelişmeler sayesinde artık örgüte karşı üsten muharip hiçbir operasyon düzenlenmiyor.
Buna rağmen savaş uçağı var mı üste?
Hayır. Muharip operasyonlar sona erdiği için savaş uçağımız yok.
İncirlik hep ABD için çok önemli oldu, neden?
Kuruluşundan bu yana İncirlik hep ABD, Türkiye ve diğer NATO müttefikleri için çok stratejik bir yer oldu. Bunu sadece bölgedeki tehditlere karşı düzenlenen askeri operasyonlar anlamında değil, gerektiğinde yardım sağlanması anlamında da söylüyorum.
Üsteki asker sayısını bizimle paylaşır mısınız?
Tahmin edeceğiniz üzere güvenlik gerekçesiyle tam rakamı size veremem. Ancak 2 binin üzerinde Amerikalı personel var. Personelimiz tesiste binin üzerinde NATO ve Türk Hava Kuvvetleri çalışanıyla birlikte görev yapıyor.
Tamamen farazi konuşuyorum, mesela ileride İncirlik Üssü’nde Rusların S-400 hava savunma sistemlerini konuşlu olarak hayal edebiliyor musunuz?
Bu Türkiye’nin kararı olur, kendinizi savunma hakkınıza tamamen saygı duyuyoruz. Fakat Amerikan Savunma Bakanlığı S-400’lerle ilgili çekincelerini dile getirdi. S-400’lerin alınmasının Türkiye’nin, ABD ve NATO’yla olan savunma ilişkisine olası sonuçları da belirtildi.
Zaman zaman ABD’nin İncirlik’ten ayrılacağına dair dedikodular ortaya çıkıyor. Pentagon her defasında yalanladı ama bir kez de size sormak isterim. Ne düşünüyorsunuz?
ABD’nin İncirlik’ten ayrılmak gibi bir planı yok. Buradaki varlığımız Türk hükümetinin de izniyle müttefikimiz ve stratejik partnerimiz olan Türkiye’yle on yıllardır devam eden çalışma isteğimizin bir sembolü.
İncirlik, 15 Temmuz darbe girişiminin merkezi olarak görülüyor. O tarihte siz burada değildiniz ama fikrinizi sormak isterim…
Bu konuda yorum yapmayacağım.