İngiltere'de küstah tartışma: 'Britanya eski sömürge ülkelerden özür dilemeli mi?'
Geçtiğimiz hafta toplanan İngiliz Milletler Topluluğu zirvesi, bir dizi tartışmayı da beraberinde getirdi. İşçi Partisi milletvekili Emily Thornberry, Milletler Topluluğu zirvesi vesilesiyle Britanya'yı sömürgeci geçmişinden dolayı özür dilemeye çağırdı.
Geçtiğimiz hafta toplanan İngiliz Milletler Topluluğu zirvesi, bir dizi tartışmayı da beraberinde getirdi. İşçi Partisi milletvekili Emily Thornberry, Milletler Topluluğu zirvesi vesilesiyle Britanya’yı sömürgeci geçmişinden dolayı özür dilemeye çağırdı.
Britanya sömürge ülkelere demokrasi götürmüş!
Öte yandan, İngiliz The Times gazetesi de tartışmalara ilişkin bir baş yazı yayınlandı. Yazıda, Britanya İmparatorluğu’nun sömürgeleştirdiği ülkelere refah ve demokrasi götürdüğü, hukuk düzenini sağladığı ve köleliğe karşı mücadele ettiği savunuldu.
2016 yılında YouGov adlı araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, İngilizlerin yüzde 44’ü Britanya İmparatorluğu’nun sömürgeci geçmişini sahiplenirken, yalnızca yüzde 21’i bunu reddediyor.
Britanya İmparatorluğu, sömürgeleştirdiği ülkelerdeki yerli halkla yönelik düzenlediği insanlık dışı katliamlarla biliniyor.
Yeni başkan seçildi
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in ardından İngiliz Milletler Topluluğu’nun yeni başkanının İngiltere Veliaht Prensi Charles olacağı duyuruldu.
Çoğunluğu eski İngiliz sömürgelerinden oluşan 53 üyeli kuruluşun başkanlığı miras yoluyla olmuyor ancak başkanın belirlenmesine yönelik üzerinde anlaşılmış bir mekanizma da bulunmuyor.
Milletler Topluluğu nedir?
Milletler Topluluğu, İngiliz İmparatorluğu’nun kademeli tasfiye süreci sırasında gündeme gelen ve 1931 yılında kurulan, geçmişte Britanya İmparatorluğu’nun parçası olan devletler ile sonradan katılmış devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyon.