Reklam
Kategoriler: İç Açı

İnsan Hakları Anıtı’nın heykeltıraşından valiliğe: Heykelimin korunmasını istemiyorum

Reklam

Ankara Valiliği, İnsan Hakları Anıtı’nı bariyerlerle kapatmasının nedeninin “Sanat ve sanatçının korunması” olduğunu söylemişti. Bugün anıtın mimari sanatçısından konuya ilişkin açıklama geldi.

Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı’nın etrafı 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana polis bariyerleriyle çevrili. Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, heykelin bariyerlerle çevirili olmasına dair “Bilgi Edinme” başvurusu yapmış ve 330 gün sonra Ankara Valiliği tarafından “Sanat ve sanatçının korunduğu” şeklinde cevap almıştı.

“Heykelime şimdiye kadar hiçbir şey olmadı”

MA’dan Berivan Altan’a konuşan İnsan Hakları Anıtı’nın mimarı sanatçı Metin Yurdanur konu ile ilgili şunları söyledi:

Heykeli ben 1990 yılında yaptım. Bundan 28 yıl önce. Heykelime şimdiye kadar hiçbir şey olmadı. Herhangi bir saldırı da zarar verende olmadı. Onun için heykelin korunmasını ben sanatçı olarak talep etmedim. Benim böyle bir isteğim ve talebim yoktur. Ayrıca heykel, bronz ve tunç dökümü olduğu için herhangi birinin maddi zarar vermesi mümkün değil. Böyle bir heykel binlerce yıla varan bir yapıttır. Ben sanatçı olarak heykelimin korunmasını istemiyorum. Heykel kendi kendini korur ve orada duruyor. Kamuoyu tarafından sevilen bir heykel çünkü orada bir kadın figürü var. Elinde kitap var onu okuyor yaklaşık 30 yıldır. Kitabında bir sayfa var İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi onu okuyor. Onun hiç kimseye bir zararı yoktur.

“Değerlendirmeyi insanlığa bırakıyorum”

Heykelin halen polis bariyerleriyle çevrili olmasına dair de Yurdanur, “Hiçbir zaman korumaya, ablukaya alınmamıştı. Bunu kamuoyunun değerlendirmesi gerekiyor. Benim Türkiye ve dünyada çok sayıda kamusal alanda eserim var. Değerlendirmesini kamuoyu ve insanlığa bırakıyorum” dedi.

http://gazetemanifesto.com/2018/04/16/valilik-gulduren-abluka-aciklamasi-sanat-eserlerinin-ve-sanatcinin-korunmasi-icin/

Reklam

Önceki Haberler

Eyleme katılan öğrenciler “örgüt üyesi” suçlamasıyla okuldan uzaklaştırıldı

Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'nde eyleme katılan öğrencilerin ikisine "örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle uzaklaştırma cezası verildi.

15 Nisan 2025 16:09

BES-AR’dan Nisan ayı araştırması: Açlık sınırı 34 bin 200 lira, yoksulluk sınırı 83 bin 434 lira

BES-AR’ın gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi…

15 Nisan 2025 15:52

Bakanlıktan ‘normal doğum’ açıklaması

Sivassporlu futbolcuların taşıdığı 'normal doğum' pankartının kamuoyunda tepkiye yol açmasının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi.…

15 Nisan 2025 15:31

Gazeteci Bahadır Özgür’ün cezası ertelendi

Gazeteci Bahadır Özgür'ün Mudanya Kitap Fuarı'nda 'Duvar Mafya, Siyaset, Devlet’ başlıklı yaptığı konuşma nedeniyle açılan…

15 Nisan 2025 14:51

Mülakat mağduru öğretmenlerin eylemine polis ablukası

Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yapan mülakat mağduru öğretmenler, polis ablukasına alındı.

15 Nisan 2025 14:41

Eğitim-İş Bursa Şubesi’nden MEB’in sürgün kararına tepki

Eğitim İş Bursa Şubesi, MEB'in öğretmenlere yönelik sürgün kararını protesto etmek için yaptığı açıklamada "Eğitim-İş…

15 Nisan 2025 14:28
Reklam