İşte Cargill'in 'şeker' yalanı
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusuyla ilgili olmadıklarını duyuran gıda tekeli Cargill'in henüz Ocak ayınca Hükümet'e şeker piyasası ile ilgili rapor sunduğu ortaya çıktı.
AKP’nin KHK kararıyla Şeker Kurulu’nu kapatıp, ardından da 14 şeker fabrikasını özelleştirme kararı almasında ABD’li gıda tekeli Cargill’in etkili olduğu iddia edilirken, şirketten yapılan açıklamada kapatılma ve özelleştirme konusuyla ilgili müzakereye dahil olmadıklarını duyuruldu.
Ancak bu açıklamanın hemen ardından Cargill’in Ocak 2018’de yayımladığı kritik rapor ortaya çıktı. Raporunda kotaların kaldırılmasını, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini ve kamunun yapacağı her türlü çalışmaya paydaş olarak katılmayı isteyen Cargill’e göre, özelleştirme halinde Türkiye’nin daha hızlı büyüyeceği ve hükümetin de daha fazla vergi toplayacağı gibi AKP’yi dünden razı edecek gerekçeler sıralanırken, şirketin üreticisi olduğu ve halen yüzde 10’la sınırlanan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretiminin yüzde 50’lere yaklaşacağı itiraf edildi.
PEŞKEŞ İÇİN 3 YOL
Sözcü’den Erdoğan Süzer‘in haberine göre, Cargill, “Şeker Piyasası, Mevcut Durum ve Değerlendirme Raporu- Ocak 2018” isimli raporunda şeker üretiminin büyük bölümünün kamunun elinde olmasını ‘Olabilecek en kötü durum’ olarak tanımlıyor.
ABD’li gıda tekeli, Türkiye’ye 3 farklı model öneriyor: Kotaların tamamen kaldırılması, kamunun elindeki şeker fabrikalarının satılması, kotaların otomatik olarak arttırılarak NBŞ’nin önünün tamamen açılması.
ÖZELLEŞTİRME NBŞ’YE YARIYOR
Cargill’in raporuna göre, kotaların tamamen kaldırılıp şeker fabrikalarının özelleştirilmesi halinde, halen 980 bin ton kapasiteye sahip Türkiye’deki nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi 700 bin ton artarak 2023 yılında 1 milyon 590 bine yükselecek. Sağlık Kurulu raporunda kısırlıktan kansere kadar bir çok alanda insan sağlığına zararlı olduğu belirtilen NBŞ, kota engeli nedeniyle bugün 260 bin ton civarında üretiliyor. Bu da toplam şeker üretiminin yaklaşık yüzde 10’una karşılık geliyor. Cargill’in önerisinin gerçekleşmesi, yani kotaların serbest bırakılıp pancar şekeri fabrikalarının özelleştirmesi halinde ise pancar şekeri üretimi 2.82 milyon tondan 3.28 milyon tona çıkacak, ancak NBŞ’nin pancar şekerine oranı yüzde 15’ten yüzde 48.5’e yükselecek. Dolayısıyla NBŞ, Türkiye şeker pazarının yaklaşık yarısını ele geçirmiş olacak.
http://gazetemanifesto.com/2018/02/22/yerlilik-buraya-kadarmis-akpden-patronlara-seker-gibi-ozellestirme/
http://gazetemanifesto.com/2018/02/20/peskes-sirasi-onlarda-akp-seker-fabrikalarini-satiyor/