İşte sosyalizmsiz dünya: Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor
Sosyalizmin olmadığı dünyada açlık ve yoksulluktan ölümler giderek yükseliyor.
Emperyalist kapitalist düzenin hüküm sürdüğü dünyanın büyük bir kısmında en temel yaşamsal ihtiyaçlarından dahi mahrum bırakılan insanlık açlıkla pençeleşerek ölüyor. BM raporlarına göre dünyada her 5 saniyede 1 çocuk açlık nedeniyle hayatını kaybediyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Roma’daki genel merkezinde gerçekleştirilen rapor sunumunda konuşan FAO Genel Direktörü Jose Graziano Da Silva, “Ne yazık ki haberler iyi değil. Şunu söylemem gerekiyor ki dünyada açlık çeken insan sayısı üçüncü kez arttı. Geçen yıl 821 milyon insan yetersiz beslenmiş olarak kayıtlara geçti.” dedi.
5 SANİYEDE BİR ÇOCUK ÖLÜYOR
Geçen yılki raporun odak noktasının çatışmalar olduğunu söyleyen Da Silva, bu sene ise iklim değişikliğine yoğunlaştıklarını söyledi. İklim değişikliğinin gıda üzerinde çok güçlü etkileri bulunduğuna işaret eden Da Silva, bu nedenle dünya açlık oranlarındaki olumlu yöndeki eğilimlerin tersine dönmeye başladığını bildirdi.
WFP İcra Direktörü David Beasley ise “Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. Dünyada 300 trilyon dolarlık bir varlık bulunuyorken bu durum kabul edilemez ve affedilemez.” dedi. Beasley, şu an bu sorun çözülmediği takdirde 30-40 yıl içinde nüfus daha da arttığında gelişmiş ülkelerde de yiyecek bulma sıkıntısının yaşanabileceğine işaret etti.
9 KİŞİDEN BİRİ AÇ
Dünya Gıda Programı (WFP), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) iş birliğinde hazırlanan “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu” başlıklı raporda, dünyada açlık çeken insan sayısının arttığı vurgulandı. Raporda, “2017 yılında 821 milyona ulaşan dünyadaki aç insan sayısı, her 9 kişiden birine tekabül ediyor.” ifadelerine yer verildi.
Durumun Güney Amerika ile Afrika’nın çoğu bölgesinde giderek kötüleştiğinin bildirildiği raporda, “İklim değişikliği, yağış modelleri ve tarım sezonlarını etkiliyor. Ayrıca kuraklık ve sel gibi iklime bağlı durumlar da çatışmalar ve ekonomik durgunluklarla beraber açlığın artmasına yol açan başlıca nedenleri oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.