Karma eğitim neden gereklidir? - 1
Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikler ile çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılacağına dair madde yürürlükten kaldırıldı
Aydan Çetintürk Güner
Eğitimcilerin, “sağlıklı bir birey ve sosyal hayat için, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının sosyal hayattan soyutlanmaması için bilimsel bir zorunluluktur” olarak tanımladığı karma eğitim, son yıllarda “eğitimde seçme özgürlüğü” olarak sunularak toplumda bir algı yönetimi yapılmaya çalışılıyor. AKP, “milli” bir Milli Eğitim Bakanı ile toplumda cihatçı müfredata karşı direnci kırmayı hedeflerken bir yandan da gerici uygulamalarına devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikler, 10 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu değişiklik ile çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılacağına dair madde yürürlükten kaldırıldı. Oysa 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 15. Maddesine göre “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır.” Bakanlık ise bu değişikliğe, değişen ve gelişen şartlar ile ortaya çıkan ihtiyaçlar ve yargı kararları doğrultusunda güncellenmiştir, demektedir.
Karma eğitim nedir, ne demektir? Karma eğitim sisteminin yararları nelerdir?
Karma eğitim, kızların ve erkeklerin aynı eğitim çatısı altında, aynı sınıflarda, eşit şekilde öğrenim gördükleri bir eğitim sistemidir. Bu sistem cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmayı amaçlar. Kadına da erkeğe de aynı anda ve aynı yerde; oynama, yazma, okuma, yaşayarak öğrenme, araştırma ve beraber öğrenme olanağı sunar.
Karma eğitimin faydaları nelerdir?
1- Karma eğitim, her iki cinsiyete de sağlıklı yaşayabilecekleri ortamlar sunar. Karşı cinslerin aynı eğitim ortamında, kendi varlıklarını özgürce ifade etmelerine, kendi bakış açılarını yansıtabilmelerine ve ileriki yaşamlarında izleyecekleri yolları bulmalarına olanak sağlar.
2- Karma eğitim, özgüven duygusunun artmasını sağlar. Karma okullarda eğitim alan öğrenciler gerek eğitim kariyerlerinde gerekse özel hayatlarında daha aktif söz sahibi olabiliyor.
3- Karma eğitim, öğrencilerin gerçek hayata hazırlanmalarında kolaylık sağlar. İletişim becerisini okulda beraberce kazanan birey, sosyal ve iş hayatında sağlıklı diyaloglar geliştirebilecek, ortak yaşam noktasında daha az zorlukla karşılaşacaktır.
4- Karma eğitim, kadının erkeğe, erkeğin de kadına saygı duyması gerektiğini öğretebilecek bir sistemdir. Karşı cinse saygı duymayı öğrenmenin en etkili yollarından biri onlarla aynı ortamda yaşamaktır. Karşı cinsin varlığı öğrencinin hem davranışını hem de söylemlerini olumlu yönde değiştirmesinde etkin rol oynar. Etik olmayan konuşma dilinden ve davranışlardan uzaklaşabilmeyi kolaylaştırır.
5- Karma eğitim, kadınların erkekler kadar yetenekli olmadığı klişesinin ne kadar haksız bir yargı olduğunu ortaya koymayı başarabilecek bir sistemdir. Yapılan araştırmalar kızların ve erkeklerin ayrı ayrı daha yetkin olduğuna dair fikri yalanlar niteliktedir. Akademik açıdan bakacak olursak iddia edilenin tersine karma eğitimde; herkesin her şeyi yapabilecek kapasitede olduğunu, cinsiyet ayrımcılığının gereksiz olduğunu gösterir.
6- Akademik süreçte kız ve erkeğin birlikte yol alması takım başarısını beraberinde getirir. Farklı bakış açılarıyla ve bilgi toplama yöntemleriyle yapılan grup çalışmaları çeşitliliği arttırarak başarıyı getirecektir.
7- Karma eğitim, farkındalığı arttırır. Öğrencilerin taciz, zor kullanma, istismar, sözlü saldırı gibi konularda farkındalıkları artıyor, uygunsuz davranışların neler olduğu görülebiliyor. Buna bağlı olarak da kişinin öz savunma becerisi gelişiyor
8- Karma eğitimde süreç daha ekonomiktir. Kızlar ve erkekler için farklı okulların açılması, onlara eğitim verecek öğretmenlerin seçilmesi ve her okulda aynı standartların yakalanması oldukça güçtür. Bu nedenle karma eğitim daha ekonomiktir.
Sonuç olarak, toplumun sadece erkeğin ya da sadece kadının tekelinde olmadığını göz ardı etmemeliyiz. Kadın ve erkek birbirlerinden bağımsız bir yaşam süremez. Bu nedenle, çocukları birbirinden uzaklaştırmaya çalışmak yaşamın gerçekliğiyle bağdaşmaz. Sağlıklı bir toplum ancak farklılıklara saygılı herkese eşit imkanlar sunulursa, cinsiyetçi yaklaşımların ortadan kaldırılmasıyla mümkün olur.
Kaynak: