Reklam
Kategoriler: İç Açı

Katar’ın ‘hediye ettiği’ uçağın iadesi için kanun teklifi verildi

Reklam

Katar’ın Türkiye’ye ‘hediye ettiği’ ileri sürülen yaklaşık 500 milyon dolar değerindeki uçağın iadesi için Meclis’e kanun teklifi verildi.

CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Katar Emiri tarafından Türkiye’ye hibe edildiği belirtilen uçağın iade edilmesine ilişkin kanun teklifi hazırladı.

Üç grup başkanvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinde, “Ülkemizin bayrağını, birliğini, bağımsızlığını, milli menfaatlerini ve onurunu temsil eden Cumhurbaşkanının şahsi kullanımı için başka bir devletin Emirinden değeri çok yüksek hediye alması hem devletimizin itibarını zedelemiş hem de halkımızın onurunu rencide etmiştir. Katar Emiri tarafından Cumhurbaşkanına hediye edildiği ifadeleri ülkemiz açısından küçük düşürücüdür” denildi.

Erdoğan tarafından yapılan, “Katar bu uçağı satıyordu, hatta rakam bildiğim kadarıyla 500 civarındaydı. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, bundan haberdar olunca uçağı Türkiye’ye hibe etti; ‘Ben Türkiye’den para almam; bunu Türkiye’ye hediye ediyorum, hibe ediyorum dedi’” açıklamasına da tepki gösterilen kanun teklifinde, “Devletimiz ve halkımız ekonomik sorunlarla boğuşurken, halihazırda Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen en az 13 uçağın olduğu iddia edilirken, ülkemizin Hazine ve Maliye Bakanı krizden çıkmak için borç peşinde koşarken devletimizin ve ülkemizin bekasından sorumlu tek kişinin şahsi kullanımı için lüks uçak almanın peşine düşmesi halkımızı ülkemizin nasıl yönetildiği ve geleceğimiz açısından tedirgin etmiştir. Bu tür hediyeleşmeler bağımsız ve modern devletlerde değil belki kabile gibi yönetilen toplumlarda olabilir. O toplumlarda da bir menfaat beklentisi olmadan hiçbir emir kendi halkının servetini kişisel kararıyla 500 milyon dolar değerinde bir uçağı keyfi bir şekilde başka bir emire veya ülkeye hediye etmez” ifadeleri kullanıldı.

Kanun teklifinin gerekçeleri olarak ise şu maddeler sıralandı:

MADDE 1- Katar Emiri tarafından ülkemizin itibarını zedeleyecek ve halkımızda ülkemizin milli menfaatleri hakkında kuşkular uyandıracak şekilde Cumhurbaşkanına şahsi kullanımı için hediye edilen uçağın iade edilmesi sağlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

KATAR DEVLETİ TARAFINDAN CUMHURBAŞKANLIĞI FİLOSUNA HİBE OLARAK VERİLEN UÇAĞIN İADESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- (1)Katar Devletinden hibe olarak alınan Boeing 747-8ZV(BBJ) model uçak bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde geldiği ülkeye iade edilir.

(2)Uçağın iade işlemleri Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülür.

MADDE 2- (1)Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- (1)Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Reklam

Önceki Haberler

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36

Okullarda şiddet durmuyor: Ortaokul öğrencisi öğretmenini bıçakladı

Elazığ’da sınav esnasında kopya çekerken yakalanan öğrenci, yanında getirdiği bıçakla öğretmenini yaraladı.

14 Mayıs 2024 20:48

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Maden ocağında meydana gelen göçükte kalan iki işçiden biri hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 20:09

Sakarya’da iş cinayeti: Boya varilinin patlaması sonucu bir işçi hayatını kaybetti

Boya varilinin patlaması sonucu yaralanan 3 orman işçisinden biri, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

14 Mayıs 2024 19:59

İstanbul’da suya zam

İstanbul'da İSKİ'nin teklifi ile suya yüzde 36 ile 53 arasında zam yapıldı. Birinci kademe su…

14 Mayıs 2024 19:52
Reklam