Reklam
Kategoriler: Yaşam

Kıraathane vaat edenler kütüphane kapatıyor

Reklam

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim çalışmaları kapsamında Hatay’da düzenlenen mitingde yurttaşlara verdiği “kitaplarla dolu millet kıraathaneleri” vadine karşın AKP iktidarları döneminde Türkiye’de 3 bine yakın kütüphane kapatıldı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2018 yılına kadar devlet eliyle inşa edilen kütüphane sayısı ise yalnızca 11 oldu. Nüfusu 80 milyona yaklaşan Türkiye’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı kütüphane sayısı bin 146’da kaldı.

BirGün’den Mustafa Mert Bıldırcın imzalı habere göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın her yıl kütüphanelere dağıtmak için yayınevlerinden kitap alımı işi 2017 yılında “ödenek yetersizliğine” takılarak gerçekleştirilemedi. Bakanlığın 2017 yılına ait bütçe hesabını doldurmuş olması gerekçe olarak gösterildi. Bakanlığın genel bütçeden aldığı ödeneğin büyük bölümünün personel giderlerine harcandığı ifade edildi. Bakanlık tarafından 2017 yılında bandrol verilen kitap sayısının sadece 58 bin olduğu açıklandı.

KÜTÜPHANELER DERSLİK YAPILDI

Türkiye’de yaklaşık 30 bin devlet okulu, bir dizi sorunla geride kalan eğitim yılını kütüphanesi olmadan tamamladı. Yaygın eğitim kurumları hariç, ülke genelinde bulunan 54 bin 434 devlet okulu içerisinde kütüphanesi olmayan okulların oranı yüzde 61 oldu. Eğitimcilerin tüm tepkisine karşın getirilen “4+4+4” eğitim sistemiyle ortaya çıkan derslik ihtiyacı nedeniyle yüzlerce kütüphane kapatılarak derslik haline getirildi.

7 MİLYON ÖĞRENCİYE  559 KÜTÜPHANE

Üniversitelerin bünyesinde yer alan kütüphaneler de sayıları ve kapasiteleri itibarıyla yetersiz kaldı. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre Türkiye’de üniversite düzeyinde eğitim alan 7 milyon 198 bin 987 öğrenci için hizmet veren kütüphane sayısı sadece 559’da kaldı. Üniversitelere, kütüphanelerinin 24 saat açık olup olmayacağına ilişkin görüşlerini soran YÖK, kütüphanenin 24 saat açık olacağını beyan eden ancak buna uymayan üniversitelere ise yaptırım uygulamadı. Özellikle yeni açılan üniversitelerin kütüphanelerinde 8 saat dahi hizmet verecek personel istihdam edilmedi. Üniversite kampüslerinin plansızlığı nedeniyle öğrenciler, kütüphaneleri “ders çalışma yerleri” olarak kullanmak zorunda kaldı.

İHTİYAÇTA 235’İNCİ

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Türkiye’de kitap ihtiyacı, yurttaşların listesinde 235’inci sırada yer alıyor. Türkiye, UNESCO’ya göre kişi başına düzenli kitap okuma oranlarında dünyada 86’ncı sırada bulunuyor. Bir dönem, kapatılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ankara’daki Milli Kütüphane sadece 27 bin kayıtlı üyeye hizmet veriyor.

Reklam

Önceki Haberler

YÖK Üniversitelere ültimatom yolladı: ‘Boykot çağrısına adli ve idari işlem başlatın’

YÖK üniversitelere bir yazı göndererek ders boykotu çağrısında bulunan akademisyen, idari eleman ve öğrenciler hakkında…

7 Nisan 2025 20:57

Bahçeli erken seçim için kapıyı kapattı, Özgür Özel’i hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…

7 Nisan 2025 17:44

Türkiye devriminin yolu: Bağımsız devrimci hat

Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…

7 Nisan 2025 16:51

TRT, Meclis gündeminde: Kamu yayıncılığı ilkeleri nasıl denetleniyor?

DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…

7 Nisan 2025 16:36

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP’nin istibdat rejimine karşı durdukları için tutuklanan sıra arkadaşları için eylemde

AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…

7 Nisan 2025 16:15

İPA: İstanbul’da yaşam maliyeti 87 bin 485 liraya yükseldi

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…

7 Nisan 2025 15:53
Reklam