Reklam
Kategoriler: Yaşam

‘Kırmızı etteki tehlike balıkta da var’

Reklam

Başta balık olmak üzere beyaz etteki risk faktörlerine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Balık çok zengin bir protein kaynağı ancak büyüdükçe metal yoğunluğu artıyor. Bu nedenle küçük balıkları tüketmekte fayda var” dedi. Sönmezoğlu, dışarıda yenilecek en riskli et ürününün tavuk olduğunu söyledi.

Sözcü’den Nil Soysal’a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, başta balık olmak üzere beyaz etteki risk faktörlerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Balık çok zengin bir protein kaynağı. Ancak balıkta ağır metaller var. Denize akan kanalizasyonlar nedeniyle balıklarda kinolon grubu antibiyotik çıkıyor. Okyanuslarda ortalama 150 milyon ton plastik var ve balıklarda da plastik çıkıyor. Çünkü balıklar denizde plastikleri yutuyor. Dolayısıyla balık büyüdükçe ağır metal (kurşun, civa, alüminyum) yoğunlukları artıyor. Bu da etteki risk, palamutta da var anlamına geliyor. Sularımızdaki en güvenli balıklar küçük balıklar. Hamsi, istavrit gibi… Büyük balık tüketmek istiyorsanız, en güvenli balıklar Kuzey denizlerinden gelen balıklardır. Yani soğuk deniz balıklarında metal yoğunluğu riski yok denecek kadar azdır. Norveç somonu gibi omega 3 bakımından da hayli zengin olan balıklar güvenle tüketilebilir.”

‘EN BÜYÜK RİSK BALIK ZEHİRLENMESİ’

Ton balıklı ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sönmezoğlu, şöyle devam etti:

“Balıktaki en büyük risk balık zehirlenmesidir. Balığı yedikten kısa bir süre sonra kişi bir anda kıpkırmızı olur ve tansiyon düşer. Bu hastanede acil müdahale gerektiren bir tablodur. Beklemiş balık zehirlenmesi diye adlandırdığımız bu tür zehirlenmelere en çok ton balığı tüketimlerinde rastlıyoruz. Nedeni de marketlerden alınan konserve ton balıklarının açıldıktan sonra hemen tüketilmemesinden kaynaklanıyor. Aynı şekilde dışarıda yenilen ton balıklı salatalara da çok dikkat edilmelidir. Restoranlar genellikle sanayi tipi konservelerde aldıkları ton balıklarını hemen tüketmeyebiliyor. O nedenle ton balıklı ürünlere daha dikkatle yaklaşmak gerekiyor. Tezgahtan alınan balığı da hemen pişirmek gerekir, derin dondurucuda bir aydan uzun bekletilmemelidir.

Dışarıda yenilecek en riskli et ürününün tavuk olduğunu söyleyen Sönmezoğlu, “Besin zehirlenmelerine de en çok dışarıda tüketilen tavuklar neden olur. Çünkü tavuğun çok iyi pişirilmesi gerekir, etinde pembelik kalmamalıdır. Ama baharat ve soslarla, pişmemiş tavuklar pişmiş gibi sunulabildiği için ciddi boyutlara varabilen zehirlenmelerle sonuçlanabiliyor” dedi.

‘EN GÜVENLİ YİYECEK: YOĞURT’

Sönmezoğlu, “Güvenle tüketilecek besinlerin başında ise yoğurt geliyor. Hiçbir hastalığa yol açmaz. Tam tersine hastalıkları engeller ve hastalık tedavisinde de kullanılır. Mayalanan yoğurt, içinde bakteri barındırmaz. Güvenle tüketilebilir. Tabii son kullanım tarihine dikkat edilerek. Okulların açılması ile birlikte, beslenme saatlerindeki yiyeceklere de dikkat edilmeli. Çocuklarınızı ve okul yönetimini uyarın. Eğer beslenme saatlerinde okulda açık süt servisi yapılıyorsa, çocuklarınıza o sütü içirmeyin. Pastörize sütü kapağını açar açmaz tüketin, asla bekletmeyin. Kaynağı belli olmayan peynir ve taze peynirleri çocuklarınıza yedirmeyin” diye konuştu.

Bu haber en son değiştirildi 18 Eylül 2018 11:02 11:02

Reklam

Önceki Haberler

Diyanet’te yönetim değişti, zihniyet değişmedi: Başkanın hemşerisi genel müdür oldu

Diyanet’te, “Erbaş dönemi parlayan isimlerden” ve yeni başkan Arpaguş’un hemşehrisi olan Sinan Kazancı, İnsan Kaynakları…

7 Ekim 2025 16:43

TÜİK ilk kez yayımladı: 100 kadından 12’si fiziksel şiddete, 5’i cinsel şiddete uğradı!

TÜİK tarafından hazırlanan ve 18 bin 275 kadınla yapılan 2024 yılı "Türkiye Kadına Yönelik Şiddet…

7 Ekim 2025 16:33

Serdar Öktem suikastının talimatı yurtdışından geldi iddiası

Sinan Ateş cinayeti sanıklarından MHP'li avukat Serdar Öktem'in öldürülmesine ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Buna…

7 Ekim 2025 16:27

İcra daireleri doldu taştı: 7,7 milyon yeni dosya açıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, ekonomideki krize dikkat çekerek 1 Ocak–3 Ekim arasında icra…

7 Ekim 2025 15:45

Halep’teki çatışma: SDG ile HTŞ arasında ateşkes sağlandı

Suriye'nin Halep kentinde HTŞ ile SDG arasında başlayan çatışmada ateşkes sağlandı.

7 Ekim 2025 15:42

AKP Genel Başkan Yardımcısı Zeybekci, emeklilik yaşını hedef aldı: Çok düşük

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, “Emeklilik yaşı çok düşük” dedi. Emeklilik yaşıyla ilgili herhangi…

7 Ekim 2025 13:26
Reklam