Bugün toplanan Küba Ulusal Meclisi’nin, ikinci 5 yıllık başkanlık döneminin sonunda görevini bırakacağını açıklayan Raul Castro’nun yerine Diaz-Canel başkanlığa seçildi.
605 milletvekili ayrıca, ulusal meclis başkanını, devlet başkanı yardımcısını ve Devlet Konseyi’nin 29 üyesini seçmek için oy kullandı.
MIGUEL-DIAZ CANEL KİMDİR?
1960 yılında Küba’nın Villa Clara şehrinde doğan Diaz-Canel, 1982 yılında üniversite eğitimini elektronik mühendisi olarak tamamladı. 80’li yıllarda Küba Komünist Partisi’nin (PCC) gençlik örgütü Genç Komünistler Birliği’nde (UJC) faaliyet yürüten Diaz-Canel, Nikaragua’da UJC’nin uluslararası misyonunu başarıyla tamamlayarak 90’lı yılların başında parti kadrosu olarak faaliyet yürütmeye başladı.
UJC içerisinde faaliyet yürüttüğü süreç boyunca Las Villas bölgesinde İdeolojik Büroda görev yapan Diaz-Canel, Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nde de yer aldı. Gençlik örgütü içerisindeki başarılarının ardından 1994 yılında PCC’nin Villa Clara Bölge Komitesi’nde Genel Sekreter olarak seçildi ve partinin Merkez Komitesi’nde görev almaya başladı. 2003 yılına kadar partinin Merkez Komitesi’nde bulunan Diaz-Canel daha sonra Politbüro’ya seçildi ve ilk önce 2010 yılında Küba’nın Eğitim Bakanı olarak görev yaptı, ardından Devlet Başkan Yardımcısı oldu.
Uluslararası alanda Küba’nın diğer ülkelerle ilişkilerinde de önemli rol oynayan Diaz-Canel, Meksika, İspanya, Almanya, Hindistan, Pakistan, El Salvador, Güney Afrika, ve Portekiz’den liderlerle Küba’da toplantılar düzenledi. Ayrıca Küba’nın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Nikaragua, Rusya, Çin, Japonya, Ekvador ve Bolivya’daki hükümet heyetlerinde de görev aldı.
ABD ile Küba arasında Obama döneminde yeniden başlatılan diplomatik ilişkilere sıcak bakmadığı aktarılan Diaz-Canel’in, anti-emperyalist çizgi konusunda oldukça ısrarcı olduğu ve Che Guevara’nın 50. ölüm yıldönümünde “Emperyalizme asla güvenilmez, bir nebze bile” şeklinde konuştuğu belirtiliyor.
Diaz-Canel’in devlet başkanlığı, Küba Devrimi’nin öncü kadroları içerisinde yer almayan bir ismin ilk kez başkan olması açısından oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
EMPERYALİSTLER BEKLİYOR
Öte yandan, Küba Devrimi’nin gerçekleştirildiği 1959’dan beri mümkün olan her yola başvurarak devrimi boğmaya çalışan emperyalistler de ülkedeki başkanlık değişimini deyim yerindeyse dört gözle bekliyorlar.
Ağırlıklı olarak Batista diktatörlüğü devrildikten sonra Küba’dan kaçan yerli işbirlikçilerin yaşadığı ABD’nin Miami şehrinde bulunan Little Havana adlı bölgede de Küba karşıtı gösteriler düzenlendi.
Bu haber en son değiştirildi 20 Nisan 2018 13:08 13:08
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…