Kur yükselecek diye ilaç bulunamıyor
Eczacılar ve depocuların daha fazla kâr etmek için ilaç firmalarına talep yağdırıp ilaçları stoklamaya başladığı kamuoyuna yansıdı.
İlaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru 20 Şubat’tan itibaren 2,69’a yükselecek. Eczacılar ve depocular, daha fazla kâr etmek için ilaç firmalarına talep yağdırıp ilaçları stoklamaya başladığı kamuoyuna yansıdı. CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren İrgil, “ilaç sorununu nasıl gidereceksiniz?” diye sordu.
Kur düzenlemesinin ilaç sıkıntısına neden olacağına dair kamuoyunda oluşan endişelerin giderilmesi gerektiğini belirten İrgil, gerçek kurun neredeyse yarısı kadar olan bu kur düzenlemesinin özellikle hayati önem taşıyan ithal ilaçların bulunmasında sıkıntı yaratacağı endişesine dikkati çekti. İrgil, “Bu 2,69’luk kur düzenlemesi ithalatçıya, eczacıya ama aslında hastalara tokat gibi” dedi.
Hayati mağduriyetin sorumluluğunu kim alacak?
İrgil verdiği yazılı soru önergesinde Bakan Demircan’a, “Açıklanan yüzde 15 zam oranı ile bir Euro için 2,6934 lira olarak belirlenmesi, piyasada var olan ilaç sıkıntısını daha da artırmayacak mıdır? Düşük kur sadece eczacıların ve ecza depolarının sorunu olmadığı gibi halk sağlığının da temel sorunudur. Doğacak ilaç sorununu nasıl gidereceksiniz?” diye sordu.
Açıklanan Euro kuru ile yerli ilaç üretimini destekleyip desteklemeyeği sorusunu da yönelten İrgil, “Bazı firmaların daha pahalıya satmak için ilaçları piyasaya vermedikleri belirtilmektedir. Her yıl fiyat artışlarında bu sıkıntıların yaşandığını görmekteyiz. İlaç fiyat kararnamesine göre Sağlık Bakanlığı 45 gün önceden bu tarihi belirlemek, duyurmak zorunda kalıyor” ifadelerini belirtti.
İrgil, Demircan’a “Bakanlar kurulu tarafından alınan bu karar nedeni ile hastalar ilaç bulamaz ve tedavileri eksik kaldığı takdirde yaşanacak olan bu hayati mağduriyetin sorumluluğunu kim alacak?” diye sordu.