Lavrov: 'Ateşkes tasarısı'nın amacı Suriye hükümetini devirmek
Lavrov, bugün BM'de oylanacak ateşkes tasarısının nihai amacının Suriye hükümetini suçlamak ve devirmek olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bugün Suriye’de 30 günlük ateşkes öngören tasarının oylanması beklenirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan dikkat çeken açıklamalar geldi.
İsveç ve Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve “Suriye’de insani yardımların yapılması için 30 günlük ateşkes ilan edilmesi”ni öngören karar tasarısını yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye’de B planını uygulamaya koymak istediğini ifade etti.
“AMAÇ İKTİDARI DEVİRMEK”
Sputnik Türkçe‘nin aktardığına göre, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Sırp mevkidaşı İvitsa Daçiç ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Tasarının amacı, sivil halka gerçekten yardım etmek değil. Tasarının amacı, odak noktasını, Soçi’de yapılan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ndeki başarıyı esas alarak Cenevre görüşmelerini hemen başlatma gerekliliğinden, B planını devreye sokmak için, Suriye hükümetine yönelik suçlamalara, bilhassa da iktidarı devirmeye kaydırmaktır” ifadelerini kullandı.
Tasarının her konuda Şam yönetimini suçlamayı ve militanları korumayı amaçladığından endişe ettiklerini kaydeden Lavrov, Rusya’nın tasarıyı incelemeye hazır olduğunu belirtti.
‘TASARIYI ELE ALMAYA HAZIRIZ ANCAK…’
Lavrov, “Kabul etmemizi önerdikleri tasarıyı ele almaya hazırız. Ancak biz, ateşkes rejiminin IŞİD’i, Fetih el Şam’ı (eski adıyla El Nusra Cephesi) ve bunlarla işbirliği yapan ve Şam’daki yerleşim birimlerini bombalayan grupları hiçbir halükarda kapsamayacağını net biçimde ifade ettik” diye konuştu.
Lavrov, Batı’nın söz konusu örgütlerin ateşkes anlaşmasının dışına çıkarmak istemediğini ve bunun ciddi soru işaretleri doğurduğunu da kaydetti.
“RUSYA, MİLİTANLARA DOĞU GUTA’DAN ÇIKMALARINI ÖNERDİ”
Lavrov, Rusya’nın militanlara Doğu Guta’dan barışçıl bir şekilde çıkmalarını önerdiğini de anımsatarak şöyle devam etti:
“Doğu Halep’te yapılan tahliyelere benzer biçimde, Rusya’nın Suriye’deki Ateşkesi İzleme Merkezi’nde görevli askeri yetkililerimiz, birkaç gün önce militanlara Doğu Guta’yı barışçıl bir şekilde terk etmelerini önerdi. Fetih el Şam ve bununla bağlantılı gruplar, bu teklifi reddederek kenti bombalamayı sürdürdü.”
http://gazetemanifesto.com/2018/02/22/mercek-dogu-guta-operasyonu-cihatcilarin-samda-son-nefesi-1/