NYT doğruladı: ABD, Venezula'daki askerlerle 'darbe' görüşmeleri yaptı

ABD merkezli New York Times gazetesi, ABD hükümetinin Venezuela'daki askeri yetkililerle Maduro hükümetine yönelik darbe planlarını tartışmak üzere gizli görüşmeler yaptığını yazdı

NYT doğruladı: ABD, Venezula'daki askerlerle 'darbe' görüşmeleri yaptı

ABD merkezli New York Times gazetesi, ABD hükümetinin Venezuela’daki askeri yetkililerle Maduro hükümetine yönelik darbe planlarını tartışmak üzere gizli görüşmeler yaptığını yazdı. Gazete, gizli görüşmelerdeki planların hayata geçirilmediğini de iddia etti. New York Times haberini ABD hükümet kaynakları ile gizli görüşmelere katılan bir Venezuelalı askeri yetkiliye dayandırırken, geçen yıl yapılan bu görüşmelerden bir sonuç alınmadığı da yazdı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Beyaz Saray’dan New York Times’ın haberindeki iddialara dair ayrıntılı açıklama yapılmadı; ancak, “demokrasi talep eden bütün Venezualılarla” diyaloğun gerekli olduğu belirtildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada ise “ABD’nin, Venezuela’da demokrasiye barışçıl ve muntazam bir biçimde dönülmesi yönündeki tercihinde bir değişiklik olmadı” şeklinde konuştu. Marquis, ABD’nin “her gün Venezuelalıların kaygılarını dinlediğini” de iddialarına ekledi. Marquis, Venezula’daki krizin kalıcı bir şekilde çözülmesinin ancak “demokratik uygulamalar, hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hakları ile özgürlüklere saygı gösterilmesi” sayesinde mümkün olabileceğini dile getirdi.

Venezuela hükümeti ise bu haber üzerine ABD yönetimini sert bir şekilde eleştirdi. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza resmi sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Venezuela’ya yapılan müdahale planlarını ve ordunun komplolarının ABD hükümeti tarafından desteklenmesini dünyanın önünde kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Arreaza, NYT’daki haberi kanıt göstererek, ABD medyasında bile bu planların kanıtlarının yer aldığını ifade etti.

Venezula Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkedeki sağ muhalafeti ve ABD’yi darbe planları yapmakla suçluyordu. Maduro’ya, Ağustos ayının başında patlayıcı madde yüklü uzaktan kumandalı bir hava aracı (drone) ile suikast düzenlenmek istenmiş ve Maduro, bu suikast girişimi ile ilgili ABD’yi suçlamıştı. Washington ise Maduro’nun suçlamalarını reddetmişti.

Ağustos 2017’deki haberlerde de, Trump’ın Venezuela’ya askeri bir müdahale olasılığını danışmanları ile görüştüğü iddia edilmişti. Trump, aynı günlerde “İnsanlar acı çekiyor ve ölüyor. Venezuela’da pek çok seçeneğimiz var. Olası bir askeri operasyon da buna dahil” açıklamasını yapmıştı.