ODTÜ mezuniyet töreninde taşınan “Tayyipler Alemi” pankartı gerekçesiyle “Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla gözaltınan alınan 5 kişiden 4’ü tutuklandı. Çıkarıldıkları mahkemede “Tek amacımız mizahtı” açıklamasında bulunan öğrenciler, daha önce “Tayyipler Alemi” karikatürü hakkında açılan davada verilen kararı dikkate almayarak öğrencilerin tutuklanmasına yönelik karara imza attı.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, 6 Temmuz’daki mezuniyet töreni sırasında 3 öğrencinin pankartı taşıdığının, 1 öğrencinin ise pankartı arabasında tören alanına getirdiğinin ifade edildiği soruşturmada 5 kişi gözaltına alınmıştı. Önceki gün Ankara Adliyesi’ne sevk edilen 5 kişiyi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıktı.
Nöbetçi Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkan gözaltındaki 5 kişi, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasını reddetti. Tören sırasında pankartı tutan üç öğrenciden biri olan B.A., “Amacımız hakaret etmek değildi. Tek amacımız mizahtı. Eğlenceli, mizah içeren bir pankart taşımak istedik. Bu şekilde olacağını düşünseydik taşımazdık” dedi.
F.E.D adlı öğrenci ise pankartı okul içerisindeki kırtasiyede hazırladıklarını, tutuklanan öğrencilerden Ö.K’nin olayla bir ilgisinin bulunmadığını, sadece arabasına pankartı koyduklarını kaydetti. D.C.Y. adlı öğrenci, “Pankartın ne olacağına karar verirken isteğimiz eğlenmek, mizah, espiri olarak bunu yapmaktı” dedi.
Pankartı arabasıyla taşıdığı için gözaltına alınan Ö.K. de suçlamaları reddederek, “Kendi pankartımı bastırmak için oradaydım. Daha sonra bu Pankart benim pankartım ile birlikte arabama koyuldu, ertesi gün de arkadaşlara verdim” diye konuştu.
Öğrencilerin avukatlarından Faruk Çayır, daha önce Penguen dergisi tarafından yayınlanan “Tayyipler Alemi” karikatürüne yönelik Erdoğan’ın açtığı davanın reddine ilişkin Yargıtay’ın da onadığı kararları emsal olarak mahkemeye sunarak bu durumun karikatürün suç unsuru taşımadığını gösterdiğini belirtti. Ancak sorgu hâkimi, pankartı taşıyan öğrencilerden B.A., D.C.Y. ve F.E.D. ile pankartı aracında taşıyan Ö.K’nin “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanması yönünde karar verdi.
Kararda, delillerin henüz toplanmadığı ve kaçma şüphesi olduğu gerekçe gösterildi. Pankartın basıldığı işyeri sahibi Ş.D. ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Avukat Faruk Çayır; konuya ilişkin olarak, “Bu karar hâkim ve savcılar üzerindeki siyasi baskıları, siyasi baskılar sonucu hakaret içermediği Yargıtay onaması ile tescillenen bir karikatür nedeniyle öğrencilerin hayatlarının karartılmak istendiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.
http://gazetemanifesto.com/2018/07/11/universiteleri-gericilige-teslim-etmeyecegiz/
Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada en önemli önceliklerinin İsral saldırılarının durdurulması olduğunu ifade…
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçinin hayatını kaybettiği…
İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle…
Narin Güran cinayetinde amca Salim Güran ve baba Arif Güran'ın araçlarının içinde bulunduğu 5 araç…
Şahin, " Bilinmelidir ki RTÜK sansür kurumu değildir. Anayasamız net bir hükümle sansürü yasaklar" ifadelerini…
Dokuzuncu olağan kongresini gerçekleştiren Saadet Partisi'nde genel başkanlık için Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan ile İstanbul…