Okullar şirketleşiyor: Müdürler 'CEO' olacak, hedefe ulaşamazsa görevden alınacak
Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulları CEO modeliyle yönetmek için bir çalışma içinde olduğu, buna göre "hedef"lerini 2 yıl içinde gerçekleştiremeyen okul müdürünün görevden alınacağı belirtildi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin “anonim şirket” gibi yönetilmesini istediğini dile getirirken, giderek piyasaya açılan eğitimde de şirket modelinin izleneceğine ilişkin kritik bir adım daha atılıyor.
Sabah Gazetesi’nden Safure Cantürk’ün haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sözde okullar arasındaki nitelik farkını ortadan kaldırmak için okul yöneticilerinin seçimini masaya yatırdı. Yapılan yeni çalışmaya göre, okullar “CEO” modeliyle yönetilecek. Okul müdürü, 2 yıllık hedefleri gerçekleştiremezse görevden alınacak.
Yeni düzenlemede okul müdürlerinin statüleri özlük hakları açısından öğretmenlerden daha üstün olacağı ancak okul idarecisi olma şartlarının zorlaşacağı beirtiliyor. Yeni modelde okul idareciliğine atamada yeterliliklere dayalı yazılı sınavın yanı sıra ek bir eğitime daha tabi tutulacak. Okul müdürleri sınavla seçildikten sonra 1 yıl yüz yüze eğitimden geçirilecek. Bu süre içinde atandığı okul için 2 yıllık gelecek hedefleri belirlenmesi beklenecek. Bu hedefleri gerçekleştirmeyen okul müdürleri idarecilikten alınacak.
MEB’de görev yapan 81 bin yöneticinin 29 bini okul müdürü, 2 bin 442’si başmüdür yardımcısı, 49 bin 571’i de okul müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. Yeni modelde müdür yardımcılarının merkezi yönetim tarafından mı atanacağı yoksa okul müdürü tarafından mı seçileceği henüz netlik kazanmadı.