'Ölüm alanı' 3. havalimanının işçileri Manifesto'ya konuştu: 10 dakika geç kalsak 'kafanızı koparırız' diyorlar
İş cinayetleri ve kölece çalışma şartlarıyla adeta küçük bir 'Türkiye' haline gelen 3. havalimanında çalışan işçiler, Manifesto'ya şantiyedeki koşulları anlattı.
İnsanlık dışı çalışma koşullarında yapımı devam eden 3. havalimanında çalışan emekçiler, dün akşam saatlerinde bir kez daha eylem yaparak şantiyedeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep etti.
Şantiyedeki keyfi uygulamalara isyan eden işçiler, servis saatlerinin 17.00’dan 18.00’a uzatılmasıyla çalışma saatlerinin bir saat uzatılmasına tepki göstererek yolu trafiğe kapattı.
İnşaat ve Yapı İşleri Sendikası (İYİ-SEN) da gerçekleşen eylemle ilgili bir açıklama yayımlayarak ” İnşaat İşçilerinin yoğun sömürüye maruz kaldıkları, iş cinayetlerine kurban gittikleri , en kötü şartlarda barındığı köle kampı üçüncü havalimanında keyfiyete göre alınan kararla işçiler daha fazla çalıştırmak istenmiş ve servis saatleri bir saat uzatılmıştır. İnşaat İşçileri bu karara isyan ederek yolu trafiğe kapattıp bu kararı protesto etti. İnşaat İşçisi şantiyelerde yaşanan sömürüye, hak gasplarına, iş cinayetlerine karşı örgütlenerek ve mücadele ederek son verecektir.” denildi.
Neredeyse her gün bir iş cinayetinin yaşandığı bu ‘işçi cehennemi’nde yaşananlarla ilgili sermaye medyası özel bir hasıraltı etme politikası uygularken, Manifesto olarak şantiyede çalışan işçilerle görüştük.
‘ŞEFLER KURALLARI HİÇE SAYIYOR’
Üçüncü havalimanı inşaatında çalışma koşullarınız nasıl?
M.A: İş güvenliği mevzuatının çoğu maddesi hiçe sayılıyor, görmezden geliniyor. Şantiyede şantiye şefleri, imalat grubu ve iş güvenlikçileri kendi istedikleri şekilde imalatın önünü açıyorlar. Tüm kuralları hiçe sayıyorlar.
‘KAFANIZI KOPARIRIZ’ DİYORLAR
S.D: Şantiyede düz işçi kategorisi var. Hiçbir vasfı yok bunların. Bu emekçiler için çalışma şartları çok kötü. Bu işçiler ne izinleri olduğu halde izin alabiliyorlar ne de şantiye kampından dışarı çıkabiliyorlar, çıktıkları zaman da araç bulamıyorlar. Bu insanların gördüğü muamele çok kötü. İşe 10 dakika geç kalsalar bu servis yüzünden olsa bile sizi işten atarız, kafanızı koparırız diyorlar. Ben şöyle bir şeyle karşılaştım. Bir işçi 1 hafta boyunca aralıksız zorunlu olarak mesaiye kalmış. Sonra ben Pazar günü izin kullanayım diyor. Hemen tehdit etmeye başlıyorlar ‘işten atarız’, ‘maaşınızdan keseriz’ diye.
‘CİNAYETLER BASINA YANSIMIYOR’
Üçüncü havalimanı inşaatında iş cinayeti veya iş kazası ile karşılaştınız mı?
M.A: Ben dokuz aydır çalışıyorum. Benim burada duyduğum iş cinayeti sayısı 6, iş kazası sayısı 2. Basına yansıyan ise sadece 2 iş cinayeti. Ben iş güvenlikçi olmama rağmen çalışma sahasının düzgün olmayışı, kurallara uyulmaması yüzünden iş kazası geçirdim.
‘BİR ŞEY ANLATIRKEN YUKARIDAN İŞÇİ DÜŞTÜ’
S.D: Benim hemen arkamda iş kazası yaşandı geçen aylarda. Ben platformda birine bir şeyler anlatıyordum. O anda arkamda yüksek bir yerden bir işçi düştü diğer platforma. Kemerini takmamış.
‘SERVİS GELMEDEN MESAİDEN ÇIKARMIYORLAR’
Dün şantiyede inşaat işçileri yolu trafiğe kapattıp eylem yaptı, bardağı taşıran ne oldu?
M.A: Buradaki genel problemlerden birisi servislerin geç gelmeye başlaması. Servisler geç gelince buradaki emekçiler ya saatlerce bekliyor ya da mesaiden geç çıkartılıyorlar. Dün de şantiyede bu olayla ilgili yaşandı.
‘KÖLELİK DÜZENİNDEN BİRLİK OLARAK KURTULURUZ’
Sendika olarak çalışmalarınız nasıl gidiyor?
S.D: Üçüncü havalimanında ücretini alamayan işçilerin bile bir araya gelip hakkını aramasından patronlar korkuyor ve ciddi bir baskı uyguluyor. İşçiler kendi aralarında biraz homurdansa hemen işten çıkarıyor. Varın siz sendikal örgütlenme konusunda baskıyı düşün. Ama her türlü baskıya rağmen birlik olmalıyız çünkü anca bu kölelik düzeninde böyle kurtuluruz. Sendikalı inşaat işçileri olarak kaldığımız koğuşlarda ya da şantiyenin dışında işçiler olarak yan yana gelip birlik oluyoruz. Haklarımızı öğreniyoruz. Kimi zaman haklarımız için gelişen eylemlere katılıyoruz.
http://gazetemanifesto.com/2018/02/01/video-ucuncu-havalimaninda-isciler-kolelik-kosullarina-karsi-ayakta/