Reklam
Kategoriler: İç Açı

Özel hastanelerde yoğun bakım rantı

Reklam

Türkiye yoğun bakım hasta yatağı sayısında dünyada birinci ama boş yatak bulmak için hastalar için çok zor oluyor. Prof. Ünal, “Yoğun bakım yataklarının yüzde 60’ı özel hastanelerde. SGK’dan para almak için hastaları aylarca boş yere yoğun bakımda tutuyorlar” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye nüfusa göre yoğun bakım hasta yatağı sayısında dünya birincisi. Her 100 bin kişiye 44 yoğun bakım yatağı düşüyor. Buna rağmen, yoğun bakım servislerinde boş yatak bulmak için adeta ‘mucize’ ya da ‘torpil’ gerekiyor. Haliyle, yoğun bakım gerektiren hastalar acil servislerde tedavi edilmek zorunda kalıyor, acillerde de yoğunluk yaşanıyor.

‘ÖZELE YOLLUYORLAR’

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal’a göre, sıkıntının arka planında büyük bir rant yatıyor. Ünal, “Türkiye’deki yoğun bakım yataklarının yüzde 60’ı özel hastanelerde. Özeldeki yoğun bakım yatağı sayısının kamu hastanelerinden fazla olması, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmüş şey değil” diyor. Ünal, şöyle devam ediyor: “Çünkü yoğun bakım hizmetleri yüksek maliyetlidir ve SGK bu masrafı karşılıyor. Ama bizde devlet hastanelerindeki hastalar, özel hastanelerin yoğun bakımlarına gönderiliyor. Özel hastanelerin yoğun bakım servislerinin en az yarısı, SGK’dan para almak için kurulmuş. Özellerde kliniklerden alınıp ameliyat sonrası yoğun bakıma çıkarılan hastalar, bir daha kliniğine dönemiyor. İhtiyacı olmayan hastalar aylarca yoğun bakımda tutuluyor. Haliyle yoğun bakım servislerinde yer bulmak imkânsız oluyor, çok fazla torpil devreye giriyor. Yoğun bakım ve taburcu kurallarının uygulanması konusunda ciddi denetim eksiklikleri var. Biri buna ‘Dur’ demeli, devlet parasını çöpe atmamalı.”

‘ÇOK MİKROP VAR’

Gazete Habertürk’ten Fatmanur Boylu‘nun haberine göre Prof. Ünal, hastaları gereksiz yere yoğun bakımda tutmanın maddi külfeti kadar sağlık riskleri olduğunu da söylüyor: “Yoğun bakımlar en fazla mikrobun bulunduğu yerler. Gereksiz yere uzun süre yoğun bakımda tutulmak, hasta için de risk.”

‘SADECE 350 UZMAN’

Uzman ihtiyacının da bir diğer sorun olduğunu anlatan Ünal, “Şu an 350 yoğun bakım uzmanı var. Ama 3 bin 500 uzman doktora ihtiyaç var” diyor.

‘HAZIR VERİ YOK’

Devletin özel hastanelere yoğun bakım hastalarının tedavisi için yıllık toplam ne kadar ödediği Sağlık Bakanlığı’na soruldu. Bakanlıktan “Verileri SGK bilir” yanıtı verildi. SGK ise “Elimizde bu konuda hazır bir veri yok” dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, dün yayımladığı tebliğle, yoğun bakım servislerinde çalışan personele eğitim zorunluluğu şartının başlama tarihini 31 Aralık 2017’den 31 Aralık 2019’a uzattı.

Bu haber en son değiştirildi 2 Şubat 2018 16:29 16:29

Reklam

Önceki Haberler

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs’ta Kadıköy’de

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı Kadıköy İskele Meydanı’nda kutlama kararı aldı.

17 Nisan 2025 21:43

Eğitim-İş Bursa Şubesi, Bursa Anadolu Lisesi önünde: Asıl proje tarikat ve cemaatlerle ortaklaşarak biatçı nesiller yetiştirme projesidir

Eğitim İş Bursa Şubesi'nden yapılan açıklamada "Bu tasfiye operasyonunun arkasında kim varsa her biri ile…

17 Nisan 2025 18:02

Mehmet Türkmen’in ev hapsi kaldırıldı: Hukuk ve demokrasi gelmiş gibi davranmayacağım

Gaziantep'teki işçi direnişinde tutuklanan ve 36 gün cezaevinde tutuklu bırakılan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen…

17 Nisan 2025 17:19

Komünistler Hüseyin Duman’ı unutmadı

Türkiye Komünist Hareket, ölümünün 26.yılında Hüseyin Duman için anma töreni düzenledi.

17 Nisan 2025 16:39

İBB’den yeni “yalanlar ve gerçekler” açıklaması: Borç ve yatırım iddialarına yanıt verildi!

İBB Basın Danışmanlığı, İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında ortaya atılan iddialara yanıt vermeye devam ediyor. Açıklamada,…

17 Nisan 2025 15:20

Merkez Bankası “nas”ta 3,5 puanlık artışa gitti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında politika faizini yükseltme kararı aldı; 350 baz puan arttırarak yüzde…

17 Nisan 2025 14:21
Reklam