2001 yılında uluslararası finans kapitalin yatırım ülkeleri olarak sunduğu Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve bunlara sonradan eklenen Güney Afrika, bu gruplandırmayı 2009’da BRIC olarak başlayıp 2011’de BRICS adıyla resmi hale getirdiler. Kapitalizmin değerlendirmeleri bir yana bölgesel güçler olarak ortaya çıkan bu ülkeler emperyalist sistemde tuttukları özgün rol gereği daha yakından incelenmeyi hak ediyor. PUSULA’da bu hafta Behiç Oktay’ın “Brezilya: Latin Amerika’nın makus talihi”, H. Murat Yurttaş’ın “Rusya: Sovyet mirası ve doğal kaynaklar yeter mi?”, Gündüz Ata’nın “Hindistan: Kastların ekonomisi”, Zafer Aksel Çekiç’in “Çin: Oldu mu olacak mı?” ve Taylan Yılmaz’ın “Güney Afrika: Irkçılıktan BRICS’e” başlıklı yazılarıyla BRICS ülkelerini inceliyoruz. İyi okumalar……:
Pusula 1: Brezilya: Latin Amerika’nın makus talih
Pusula 2: Rusya: Sovyet mirası ve doğal kaynaklar yeter mi?
Pusula 3: Hindistan: Kastların ekonomisi
Pusula 4: Çin: Oldu mu olacak mı?
Pusula 5: Güney Afrika: Irkçılıktan BRICS’e
Bu haber en son değiştirildi 2 Nisan 2018 13:24 13:24
Türkiye sosyalsit hareketi içerisinde özgün bir yeri olan 1965 yılı seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden meclise…
“Adolesence” adlı dört bölümlük dizi oldukça ilgi gördü. Bizde de ebeveynler, eğitimciler, diziyi yorumlarıyla destekleyen…
Kapitalizmin küresel refahı büyüttüğü (mü?), demokrasiyi yaygınlaştırdığı (mı?), insan haklarına saygıyı pekiştirdiği (mi?) bir ortamda,…
Sosyalist Düşünce Kulüpleri İzmir'de Prof. Dr . İzge Günal'ın katıldığı bir söyleşi düzenliyor
Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında iddianame tamamlandı. Otel sahipleri, şirket yöneticileri ve Bolu İl Özel İdaresi'ne…
Diyarbakır’da kendilerine “Amedli Müslüman Gençler” ismini takan bir grup gerici, kentin birçok noktasında şeriat övgüsü…