Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Rusya: Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi için arabuluculuk yapabiliriz

Reklam

Rusya lideri Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Suriye’de yaşanan gelişmelere ve diğer ülkelerin Suriye’yle ilişkilerine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Suriye’de seçimlerin düzenlenmesi halinde Beşar Esad’ın yeniden seçileceğine inandığını söyleyen Bogdanov,  Türkiye’nin Esad’la seçimleri kazanması halinde çalışmayı değerlendirebileceği yönündeki sinyaller için ‘çok önemli gelişmeler’ yorumunu yaptı.

Özel Temsilci Bogdanov, Bloomberg‘e verdiği röportajda, halkın Suriye lideri Esad’a verdiği desteğe ilişkin olarak, “(Esad) oldukça popüler. Popüler olmasaydı son birkaç yılın sonuçları farklı olurdu” dedi. Bogdanov, bir sonraki seçimlerde Esad’ın zafer kazanıp kazanamayacağı sorusunaysa, “Tabii ki (kazanır), benim düşüncem bu” yanıtını verdi.

“TÜRKİYE’DEN, GELEN SİNYALLERİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”

Ayrıca Bogdanov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, demokratik bir biçimde yapılmış seçimleri kazanması halinde Türkiye’nin Esad’la çalışmayı düşünebileceğini söylemesine ilişkin olaraksa, “Bunlar çok önemli gelişmeler, bunu memnuniyetle karşılıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“SURİYE ORDUSU ÜLKENİN TAMAMINDA KONTROL SAĞLAYINCA İRAN GÜÇLERİ GERİ ÇEKİLECEK”

Rusya lideri Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi, Suriye’deki İran güçlerine ilişkin bir soru karşısındaysa, hükümetin Suriye topraklarının kontrolünü yeniden tamamen eline geçirmesi halinde, ‘artık burada kalmaları için bir sebepleri olmayan’ İran güçlerinin Suriye’yi terk edeceklerini söyledi.

“TÜRK GÜÇLERİNİN SURİYE’DEN NİHAİ OLARAK GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN…”

Özel Temsilci ayrıca, Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoğusuna geri dönebilmesi ve Türk güçlerin nihai olarak geri çekilmesi için, bu zamana kadar ABD’nin koruması altında olan Kürt güçler ve Şam arasında arabuluculuk yapabileceklerini de ekledi.

RUSYA, ARAP BİRLİĞİ’NİN, SURİYE’Yİ YENİDEN ÜYELİĞE KABUL ETMESİNİ BEKLİYOR

Bunların yanı sıra Bogdanov, çatışmaların başladığı 2011’de Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği’nin ülkeyi yeniden üyeliğe kabul etmesini beklediklerini de kaydetti.

“Birçok Arap ülkesi bunun derinlemesine düşünülmüş bir karar olmadığını, hatta ters tepen bir karar olduğunu anladı.” diyen Bogdanov, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in, geçen hafta bir Rus uçağıyla Şam’a giderek 2011’den beri Suriye’yi ziyaret eden ilk Arap lider olduğu hatırlatmasını da yaptı.

Bu haber en son değiştirildi 27 Aralık 2018 17:14 17:14

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş’in eşi açıkladı: Darbe komisyonuna isim listesi verdi

Ayşe Ateş, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in resmi görevi olmadan darbe komisyonuna isim listesi…

13 Mayıs 2024 17:14

Bir ilde daha ekmeğe zam

Edirne merkezde 7,5 liradan satılan 210 gram ekmek, gelen zamla 10 lira oldu.

13 Mayıs 2024 17:10

İBB Meclisi’nde Deniz Gezmiş tartışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mayıs ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu Meclis 1. Başkanvekili Nuri…

13 Mayıs 2024 17:05

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yeni anayasa’ turu sürüyor: Sırada MHP var

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa' çalışmaları kapsamında başlattığı ziyaretleri sürdürüyor. Daha önce CHP, İYİ…

13 Mayıs 2024 16:37

Soma davasının avukatı Can Atalay: İnadımız ve kararlılığımız azalmayacak

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Can Atalay, 10 sene önce yaşanan ve Soma'da 301 madencinin hayatını…

13 Mayıs 2024 16:04

Mahkeme kaçak yapı sahiplerinin başvurusunu reddetti

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Üsküdar’daki kaçak kafe sahiplerinin İBB’nin gerçekleştirdiği yıkıma karşı açtıkları 4 davayı…

13 Mayıs 2024 15:56
Reklam