2279506 05.09.2013 Зенитные ракетные системы С-400 "Триумф" во время Международных военных учений "Боевое содружество" на полигоне Ашулук в Астраханской области. Михаил Мокрушин/РИА Новости
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400 krizine dair açıklamalarda bulunarak, “vazgeçmek gibi bir durum söz konusu değil” açıklamasında bulundu.
İşte Demir’in açıklamalarından satır başları şöyle:
“Yeni bir taarruz helikopterimiz geliyor Atak’tan daha iyi bir helikopter. Yakında hepiniz duyacaksınız. Atak dünyada ilk 5’te olan bir helikopter tabi ki ilgi çekecek. Çok yoğun ilgi var.
S-400’den vazgeçmek gibi bir durum söz konusu değil. Bu imzalandı ödemeler yapılıyor. Bunu konuşmanın artık çok anlamı yok. Bu mesele o anlamda kapandı. Türkiye’nin kendi hava savunma sistemi ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda bu ürünün en iyisi olduğu belirlenmiştir.
Bu ülkenin bağımsız kararı bu. NATO’nun ve diğer ülkelerin bu duruma saygı duyması gerekir. ”Madem bir silah aldınız keşke entegre olabilseydi” diyorlar. Biz de keşke NATO daha anlayışlı olabilseydi diyoruz.”
“Bir Rus sistemin Türkiye’ye girmesine uzun vadeli bir kayıp anlamında bakabilirler. F-35’in radar görünme sırları bu şekilde ifşa olacak diye bir iddia ortaya atılıyor maalesef. Bu bizim katılmadığımız bir iddia. Biz kendi muhataplarımızı bu konuda endişeye düşürecek bir adım atmayız.
Norveç’te F-35 var. Malum F-35 uçtuğu anda Rusya’daki S-400’ler de bunları görüyor. Şu ana kadar bu konuda bize net bir izah yapılmadı.”
S-400’lerin nereye konuşlanacağına ilişkin de konuşan Demir, “Bu konular hava kuvvetlerini ilgilendiriyor. Onlar da konuyla ilgili çalışıyorlar. Teknoloji transferi konusuyla ilgili çok detaya girmemek daha iyi bizce. Ama bizi tatmin eden bir düzeyde iş birliği olacak.” dedi.
İsmail Demir, F-35’lere ilişkin ise “Biz ödemelerimizi yapıyoruz. Onlar teslimatları yaptılar, eğitimler devam ediyor. Bizim muhataplarımız dışında diğer politik yaklaşımların hiç bir değeri yok. Takvimde hiç bir şaşma yok.
Türkiye’nin kritik sistemlerde katkısı var. Türkiye’nin katkısı olmazsa başka ülkeleri devreye sokabilirler ama sekteye uğrar fiyat değişimi olur. Ama Türkiye’nin ortaklıktan çıkarılması gibi bir durum yok. Bu ortak bir kararla alınabilir ve böyle bir durumda söz konusu değil.” açıklamasında bulundu.
Bu haber en son değiştirildi 7 Ekim 2018 12:04 12:04
YÖK üniversitelere bir yazı göndererek ders boykotu çağrısında bulunan akademisyen, idari eleman ve öğrenciler hakkında…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…
Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…
DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…
AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…