Sağlıkta 'hacamat' dönemi: "Alternatif tıp" SGK kapsamına alınıyor
Sağlık Bakanlığı, bilimsel dayanağı olmayan tedavi yöntemlerini SGK ödemesi kapsamına alıyor.
AKP’nin sağlıkta piyasalaşmayla birlikte sülük, hacamat, kupa, hipnoz gibi bilimdışı “alternatif tıp” yöntemlerini de kurumsal anlamda destekleme politikası doğrultusunda SGK adımı da atılıyor. Sağlık Bakanlığı, “alternatif tıp” uygulamalarını yaygınlaştırarak hastanelerde uygulamayı hedefliyor. Bu uygulamayla, doktorlar artık reçeteye bitkisel ilaçlar ve geleneksel uygulamaları da yazabilecek.
Habertürk’ten Fatmanur Boylu‘nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı, “ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve merdivenaltı işlemler yapanlarla mücadele etmek” adına geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (GETAT) genişletmeyi hedefliyor. Buna göre doktorlar, kimyasal ilaç kullanma zorunluluğu olmayan hastalara ya da kanserin ileri safhalarında ilaçla izlenebilecek bir yol kalmadığında reçeteye GETAT yazabilecek. GETAT çoğunlukla koruyucu tıp alanında uygulanacak. Teşhis, modern tıp yöntemleri ve bitkisel takviye aynı grupta anılacak.
18 üniversite hastanesinde bulunan GETAT merkezlerinin sayısı artırılacak. Bitkisel ürün, geleneksel tedavi gibi uygulamalar hekimler tarafından tavsiye edilecek ve reçetelere yazılacak. Bakanlık, bu tedavilerin modern tıptan ayrı olmadığını, bu nedenle “alternatif tıp” tanımını doğru bulmadıklarını öne sürerken, GETAT reçetelendirmelerini de kişinin isteğine bırakacak. Henüz GETAT kapsamında hangi tedavilerin ve bu tedavilerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı netleşmedi.
http://gazetemanifesto.com/2018/02/02/akpnin-tipcilari-meydana-cikti/
http://gazetemanifesto.com/2018/03/17/saglikta-son-durum-doktor-recete-yerine-dua-yaziyor/