Şarbon İstanbul'a sıçradı: Çok sayıda kişi hastanelik oldu
Ankara ve Sivas'taki büyükbaş hayvanların şarbon hastalığından ölmesi sonrası İstanbul'da çok sayıda vatandaş aynı şüpheyle hastaneye başvurdu.
Et ve Süt Kurumu’nca (ESK) kurbanlık olarak Brezilya’dan Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilip 4 bin büyükbaş hayvandan 150’ye yakını şarbon hastalığı nedeniyle ölmüştü. Birkaç gün sonra Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Karadoruk köyünde şarbon şüphesiyle 20 gün arayla iki inek öldü. İneğin kanı ile temas eden aynı aileden 1’i çocuk 3 kişi vücutlarında çıkan çeşitli yaralar nedeniyle hastanede tedavi gördü.
Gelişmelerle birlikte şarbon hastalığın yaygınlaşmasından endişe edilirken, bu akşam saatlerinde İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne hastalık şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi.
Hastanelerin acil bölümüne sevk edilen hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.
BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN AÇIKLAMA
Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli olaya ilişkin bir televizyon kanalına bağlanarak canlı yayında, “22 kişi şarbon şüphesiyle başvuru yaptı, 14’ü taburcu oldu, 4 kişi de tedavi altında.” dedi.
Bakan Pakdemirli, “Etlerin geldiği özel işletme karantina altına alındı. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 km etrafındaki 3500 hayvan yarından itibaren tedbir için aşılanacak. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakası görmeyi beklemiyoruz.” ifadelerini kullandı. Pakdemirli “Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yiyebilirler” diye konuştu.
SAĞLIK BAKANI KOCA: BU TÜR HAYATİ RİSK OLUŞTURMUYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.
Açıklamada, “Şarbonlu olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 22 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve altı vakada şüpheli hafif deri lezyonları görülmüştür. Bu vakaların gerekli tedavileri düzenlenmiştir.” denilirken, “İnsana hayvandan bulaşarak deri lezyonlarıyla seyreden şarbon hastalığının bu türü hayati risk oluşturmayan tedavi edilebilir bir hastalıktır” ifadelerini kullanıldı.
Açıklamanın devamında “Tetkiki yapılan diğer vakalarda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Bu arada aynı etle temas ettiği zannıyla hastanelerimize münferiden başvuranlar olmakla birlikte bu başvurular arasında şüpheli bir vakaya rastlanmamıştır. Bu hastalarımız için herhangi bir hayati risk söz konusu değildir.” ifadelerine yer verildi.
Şarbon, çeşitli hayvanlarda, özellikle koyunlarda ve sığırlarda görülen, çok bulaşıcı, deri ya da mukoza yoluyla insanlara da bulaşan, bulaştığı yerde kara bir çıban oluşturan tehlikeli bir hastalık olarak biliniyor.