Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Devlet vatandaşın malını 50 kuruşa şirketlere açtı

Reklam

Şirketler icraya başvurmadan önce devlete 50 kuruş ödeyip 50-100 liralık alacak için vatandaşın bütün mal varlığını devletin sistemi üzerinden de sorgulayabilecek.

Ödenmeyen faturaların tahsilatı ve icra uygulaması tümden değişiyor. Şirketler, zamanında ödenmeyen elektrik, su, doğalgaz ya da telefon borcu için vatandaşa 7 günlük süre tanıyacak. 7 günün sonunda ödenmeyen alacak için icra başlayacak. Şirketler isterlerse icraya başvurmadan önce devlete 50 kuruş ödeyip 50-100 liralık alacak için vatandaşın bütün mal varlığını devletin sistemi üzerinden de sorgulayabilecek. AKP milletvekilleri, ödenmeyen faturalar ve kötüye kullanılmaya başlanan konkordato sisteminde önemli değişiklikler öngören bir yasa teklifini Meclis’e sundu. Düzenlemeye göre, abonelik sözleşmeleri kapsamındaki ödenmeyen faturaların haciz yoluyla ilamsız icra takibi, artık Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde oluşturulacak Merkezi Takip sistemi üzerinden yürütülecek.

HEM BORÇ HEM HARÇ

Sisteme girmeden hiçbir fatura icra yoluyla tahsil edilemeyecek. Elektrik, su, telefon, internet ya da doğalgaz şirketinin avukatı, abonenin ödemediği faturayı tahsil etmek için önce yeni kurulacak Merkezi Takip Sistemi’ne kayıt yaptırıp takip talep formunu dolduracak. Forma alacaklı ile borçluya ait bilgiler ve alacağın son ödeme tarihi gibi bilgiler yazılacak. Talebi alan sistem, ödeme emrini düzenleyip borçluya PTT aracılığıyla ulaştıracak. Ödeme emrinde, fatura ile varsa birikmiş faizinin 7 gün içinde ödenmesi gerektiği bildirilecek. Vatandaş borcunun yanı sıra yeni konulacak Merkezi Takip Sistem harcını 7 gün içinde öderse icra yürümeyecek. Vatandaş elinde belgesi varsa borca itiraz edebilecek.

7 GÜNLÜK SÜRE VERİLİYOR

İtiraz gelmez ve borç 7 gün içinde ödenmezse şirket haciz başlatıp alacağını tahsil edebilecek. Ayrıca tüm elektrik, doğalgaz, su, telefon ya da internet şirketleri haciz talebinde bulunmadan önce UYAP üzerinden borçlunun mal, hak veya alacağı olup olmadığını 50 kuruş karşılığında sorgulayabilecek. Sorgulamada sistem mal, hak veya alacağın genel olarak olup olmadığı konusunda bilgi verebilecek. Borçlunun mal, hak veya alacağının tespiti halinde ise UYAP üzerinden haciz talep edilebilecek

Reklam

Önceki Haberler

RTÜK Başkanı verilen cezalar için yayıncıları suçladı

Ebubekir Şahin, RTÜK tarafından yayıncı kuruluşlara kesilen cezaları "Yayıncılarımız hatalarıyla bizleri 'cezacı başkan' konumuna düşürüyorlar"…

18 Nisan 2025 16:27

Rasim Ozan Kütahyalı, gazetecilerin evlerine baskın yapılmasını istemiş

Rasim Ozan Kütahyalı, gazeteci Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek suç…

18 Nisan 2025 15:36

TÜİK verileri: Yoksulluk çocukları da vurdu!

TÜİK'in 2024 yılına ilişkin çocuk istatistiklerine göre, maddi yetersizlik nedeniyle çocukları yeni giysilere sahip olamayan…

18 Nisan 2025 15:11

Barış Terkoğlu: MSB, teğmenlerden Atatürk imzalı yamayı çıkarmasını istedi

Gazeteci Barış Terkoğlu, Onlar TV yayınında, Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle MSB'nin hazırlayacağı…

18 Nisan 2025 15:07

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas için ev hapsi kararı

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas hakkında 'ev hapsi' ve 'hem yurt dışına çıkış…

18 Nisan 2025 14:56

Çağlayan’da duruşma salonuna girmeye çalışan genç gözaltına alındı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolara katıldığı gerekçesiyle hakkında dava açılan bir…

18 Nisan 2025 14:34
Reklam