Suriye notları: Yeni operasyon öncesi bölgede son gelişmeler...
7 yılı aşkın bir süredir emperyalist işgale karşı direnen Suriye’ye ilişkin yaşanan gelişmeleri aktardığımız notlarımızda bu hafta öne çıkan en önemli gelişme kuşkusuz Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği olası operasyondu...
HABER MERKEZİ
7 yılı aşkın bir süredir emperyalist işgale karşı direnen Suriye’ye ilişkin yaşanan gelişmeleri aktardığımız notlarımızda bu hafta öne çıkan en önemli gelişme kuşkusuz Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği olası operasyon konusuydu. Bilindiği gibi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat nehrinin doğusunda Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) yönelik askeri harekatın birkaç gün içinde başlayacağına dair açıklamalarda bulunurken, YPG cephesinden de açıklamalar gecikmedi.
Suudi Arabistan’a ait Londra merkezli Şarku’l Avsat gazetesine konuşan YPG’nin Genel Komutanı Sipan Hemo, “Türkiye, Kürtlerin kazanımlarını yok etmek için her türlü çabayı sarf ediyor ve bunu öncelikli işi olarak görüyor. Güçlerini sınıra sevk etti ve Suriye’nin içini bombaladı” dedi.
Suriye hükümetine ‘ülkenin topraklarına koruma’ çağrısı yapan Hemo, “Eğer hazırlarsa, biz sınırları koruma mekanizmalarını ve Türkiye’ye karşı iş birliğini konuşmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Türk istihbarat yetkililerinin, Suriye “muhalefet”iyle toplantı yaptığını öne süren Hemo, Zeytin Dalı operasyonundaki gibi yeni bir operasyona hazır olmalarını istediklerini iddia etti.
ABD’NİN HACİN OPERASYONU BAŞLADI
Suriye’de geçtiğimiz hafta öne çıkan gelişmelerden bir diğeri de Deyr ez Zor iline bağlı Hacin’e yapılacak olası operasyondu. Bilindiği gibi ABD Hacin operasyonu kapsamında YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bir dizi mühimmat yardımında bulunmuştu.
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan operasyonla ilgili “Fırat vadisinin orta kısmındaki ilerleme çok iyi sürüyor, DSG Hacin’in merkezine ve banliyölerine doğru ilerleyişini sürdürüyor. IŞİD eskisi gibi tehdit oluşturuyor, DSG’nin ilerlemesine karşı koymak için yeniden gruplanıyor ve ilerleyişi yavaşlatmak amacıyla el yapımı patlayıcılar döşüyor” açıklamasında bulunurken, sözcü, “Ancak militanların hala koordineli saldırı gerçekleştirecek imkânlara sahip ve mücadele henüz tamamlanmış değil” diye konuştu.
MİSTURA: SON SÖZ BM’DE
Geçtiğimiz haftanın bir diğer önemli gündem maddesi anayasa tartışmaları idi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Doha Forumu’nda yaptığı konuşmada anayasa komitesinin kurulması da dahil olmak üzere Suriye krizinin çözümüyle ilgili son sözün BM’ye ait olduğunu söyledi.
De Mistura, “BM Güvenlik Konseyi 2254 sayılı kararı ve Soçi Deklarasyonu’na göre son söz bizde, yani BM’dedir, herhangi başka bir ülkede değil” dedi.
Uluslararası konferans Doha Forumu, BM ve diğer uluslararası örgütlerin yanı sıra farklı ülkelerin hükümetlerinin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla 15-16 Aralık’ta Katar’ın başkenti Doha’da düzenlendi.
IŞİD KARŞITI KOALİSYONDAN GÖZLEM NOKTASI AÇIKLAMASI
Türkiye-Suriye sınırına kurulacak gözlem noktalarına ilişkin tartışmalar devam ederken, IŞİD karşıtı koalisyon sözcülüğü, Suriye’deki son duruma ve Türkiye-Suriye sınırında kurulacak gözlem noktalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Suriye’de icra edilen operasyonlarda herhangi bir değişiklik olmadığını belirten sözcülük, “NATO müttefiki Türkiye’nin güvenlik kaygılarını ele almak için sınır bölgesindeki gözlem noktaları da dahil olmak üzere normal operasyonlarımıza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘IŞİD’in yenilgisini kalıcı hale getirmek’ gerekçesiyle bölgedeki ortaklarıyla birlikte çalışmaya kararlı olduklarını belirten sözcülük, ABD’nin pozisyon değiştirdiğine yönelik çıkan haberlerin yanlış olduğunu ileri sürdü.
ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçen hafta ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğu sınırına gözlem noktaları kuracağını açıklamış ve bu gözlem noktalarının, Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdide karşı Türkiye’yi bilgilendirme amacıyla kurulacağını iddia etmişti.