Tarihi Mısır Çarşısı’nın 2011 yılında başlanan restorasyon çalışmaları kapsamında çarşının elektrik trafosu yeraltına yerleştirilirken, dükkanlarda bulunan elektrik panoları ise bir araya toplanarak dışarı taşındı. Panoların tarihi yapının bir kısmını kapatması ise tepki çekti.
Çarşının Yeni Cami tarafındaki çiçek ve evcil hayvan satışı yapılan Çiçek Pazarı tarafına konulan ve duvar ile arasında 5 santimetre bulunan dev panolarla ilgili Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’den tuhaf bir açıklama geldi.
Habertürk’ten Esra Boğazlıyan’a konuşan Ertem, panoların çarşının en kör noktasına yerleştirildiğini belirterek, “Tarihi duvara zarar vermedik. Biz bir eseri kurtardık. Eleştirenler başka yer göstersin.” diye savundu.
Ertem şu ifadeleri kullandı:
“Tarihi bir çarşıyı yaşatmak için restorasyon yaptık. Burası şarküteri ve baharat ürünlerinin satıldığı bir çarşı. Yani bozulmaya müsait ürünler satılıyor ve içeriyi soğutmak zorundayız. Restorasyon öncesinde klima kirliliği vardı. Her dükkanının önünde klimalar görüntü kirliliği yaratıyordu. Ayrıca da elektrik tesisatı çok eskiydi ve büyük tehlike barındırıyordu. Çarşıyı restorasyona almamızın en önemli nedeni de buydu. Çalışmalar kapsamında tesisat yeraltına alındı ve merkezi soğutmaya geçildi. Ancak merkezi soğutmaya güç verecek mekanizmayı bir yere koymamız gerekiyordu. Biz de bu mekanizmayı çarşının en kör noktasına, kimsenin girip çıkmadığı, turistlerin görmediği bir noktaya yerleştirdik. Tarihi duvara zarar verildiği doğru değil. Zira elektrik panoları duvara monte edilmedi. Duvarla pano arasında 10 cm’lik boşluk var. Panolar yere monte edildi. Biz bir eseri kurtarıyoruz. Ama işin aslını astarını bilmeyenler eleştiriyor. Çarşıyı yaşatmak, içeriyi soğutmak için o panoların bir yere konulması gerekiyordu ve en görünmeyen en zarar vermeyecek şekilde panolar yerleştirildi. Eleştirenler başka bir yer göstersinler. Başka çözümleri varsa hemen yapalım…”
Bu haber en son değiştirildi 22 Ekim 2018 14:50 14:50
Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…
DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…
AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…
Ekrem İmamoğlu'nun avukatları tutukluluğa gerekçe gösterilen "kaçma şüphesi"nin olmadığını belirterek, İmamoğlu'nun tahliyesini talep etti.
Toplum Çalışmaları Enstitüsü 2 Nisan'daki tüketim boykotuna ilişkin araştırmasının verilerini paylaştı. Rapora göre; büyük işletmelerin…