Tarihi zirve öncesi son durum

KDHC ve Güney Kore liderleri 27 Nisan'da Kore Yarımadası'nının nükleerden arındırılmasını görüşmek üzere iki ülke arasındaki sınırda bir araya gelecek.

Tarihi zirve öncesi son durum

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ve Güney Kore liderleri 27 Nisan’da Kore Yarımadası’nının nükleerden arındırılmasını görüşmek üzere iki ülke arasındaki sınırda bir araya gelecek. Zirve öncesi KDHC lideri kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında acil telefon hattı kuruldu.

Güney Kore Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Seul’daki başkanlık sarayı Mavi Ev ile Pyongyang’daki Devlet İşleri Komisyonu arasında kurulan kırmızı hattın başarılı şekilde test edildiği belirtildi.

KDHC lideri Kim ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon’un gelecek cuma günü (27 Nisan) Panmunjom Ateşkes Köyü’nde yapılacak zirveye katılmadan önce ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirmesi de planlanıyor.

Güney Koreli yetkilier acil telefon hattının zirveden sonra da sürdürüleceğini ve bunun, gerginlik zamanlarında yanlış anlaşılmaları azaltacağını ayrıca diyalog geliştirilmesine yardımcı olacağını ifade etti.

Güney Koreli devlet başkanlığı yetkilisi Youn Kun Young yaptığı açıklamada “Güney ve Kuzey Kore liderleri arasındaki tarihi doğrudan telefon hattı kısa süre önce bağlandı. 03.41’de başlayan ve 4 dakika 19 saniye süren test aramasında iki taraftan yetkililer birbirleriyle konuştular. Bağlantı sorunsuzdu ve ses kalitesi çok iyiydi. Kapı komşusunu aramak gibiydi” dedi.