Reklam
Kategoriler: Dış AçıGündem

Trump’ın İran kararına ilişkin ilk tepkiler gelmeye başladı

Reklam

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin İran’la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015’te askıya alınan İran ekonomik yaptırımlarının en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini açıklamasının ardından ilk tepkiler gelmeye başladı.

Trump’ın açıklamasını değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin İran nükleer anlaşmasına uymaya devam edeceğini söyledi. Mogherini, “İran nükleer anlaşmasıyla ilgili mevcut durum bağlamında, AB kendi çıkarlarına dayanarak hareket etme hakkını saklı turuyor” dedi.

“Hep birlikte, uluslararası toplum olarak nükleer anlaşmayı koruyacağız” diyen Mogherini’nin açıklamasından diğer ifadeler şöyle:

Nükleer anlaşma, iki taraflı bir anlaşma değildir. Dolayısıyla, anlaşmayı tek taraflı olarak feshetmek de hiçbir ülkenin elinde değildir.

İran’la nükleer anlaşma bölgenin, Avrupa’nın ve tüm dünyanın güvenliği için son derece kritik öneme sahip. İran, şu ana kadar yaptığı gibi, nükleerle ilgili taahhütlerini yerine getirmeye devam ettiği sürece Avrupa Birliği, nükleer anlaşmanın tam ve etkili bir biçimde uygulanmaya devam etmesi yönündeki taahhüdünü sürdürecektir.

RUSYA: ULUSLARARASI HUKUK KURALLARINI KABA BİR ŞEKİLDE ÇİĞNEDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkarak bir kez daha uluslararası hukuk kurallarını kaba bir şekilde çiğneyerek birçok ülkenin görüşünün aksine hareket ettiğini açıkladı.

NATO: TARAFLARIN SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMALARINI TEŞVİK EDİYORUZ

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, NATO’nun 2015 yılında İran nükleer anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını ve tam olarak uygulanması gerektiği konusunda çağrıda bulunduğunu hatırlattı. NATO’nun İran’ın anlaşmaya uyumlu davranıp davranmadığı konusu hakkında değerlendirme yetkisinin olmadığını kaydeden Lungescu, NATO müttefiklerinin İran’ın balistik füze geliştirme kabiliyeti konusunda endişe duyduğunu ifade etti.

Lungescu, NATO müttefiklerinin aynı zamanda İran’ın Ortadoğu’da istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri konusunda da endişeleri bulunduğunu kaydetti.

NATO Sözcüsü Lungescu, “ABD’nin İran anlaşmasından çekilmesinin ardından tüm tarafların İran’ın nükleer silahlar geliştirmesini engelleyecek kapsamlı bir siyasi çözüm için çalışmasını teşvik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

MACRON: ÜZGÜNÜZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Fransa, Almanya ve İngiltere, ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çıkma kararı nedeniyle üzgün” açıklamasında bulundu.

İSRAİL: TAHRAN’DAKİ REJİMİN DÜŞMESİNE YOL AÇACAK CESUR ADIM

İsrail Savunma Bakanlığı ise ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çıkma kararı için “Tahran’daki rejimin düşmesine yol açacak cesur adım” olarak nitelendirdi.

TÜRKİYE: İRAN İLE TİCARETİ KISITLAMAYACAĞIZ

Türk Ekonomi Bakanlığı, ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çıkma kararıyla ilgili olarak İran ile ticareti kısıtlamayacaklarını açıkladı.

SUUDİ ARABİSTAN: KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Suudi Arabistan, Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çıkma kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve desteklediklerini açıkl

Bu haber en son değiştirildi 9 Mayıs 2018 16:23 16:23

Reklam

Önceki Haberler

Aralarında eski TÜGVA yöneticisi de var: Cumhurbaşkanlığı’nın adını kullanarak insanları dolandırdılar

Eski TÜGVA yöneticisi Latif Çetintaş’ın da aralarında olduğu 3 kişi Cumhurbaşkanlığının adını kullanarak insanları dolandırmakla…

21 Mayıs 2024 10:50

100’ü aşkın yazar, gazeteci ve sanatçıdan 1 Mayıs tutuklularının serbest bırakılması için çağrı

1 Mayıs eylemleri sonrası tutuklanan 48 kişinin serbest bırakılması için aralarında TKH Genel Başkanı Aysel…

21 Mayıs 2024 10:37

TKH: Esas suçlu 1 Mayıs’ı yasaklayanlardır, tüm 1 Mayıs gözaltıları ve tutuklamaları serbest bırakılsın!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan TKH MK üyesi…

21 Mayıs 2024 10:23

İstanbul’da yeni ‘1 Mayıs’ baskınları: Çok sayıda gözaltı var

İstanbul’da bu sabah yeniden 1 Mayıs’a ilişkin ev baskınları gerçekleşti. Baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına…

21 Mayıs 2024 09:46

Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı tutuklandı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklananlar arasında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski danışmanı Ramazan…

20 Mayıs 2024 20:11

Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsraı̇l Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında hakkında…

20 Mayıs 2024 20:01
Reklam