TÜBİTAK’ın iptal ettiği Pardus’un devamcısı Solus, en popüler 7’inci Linux dağıtımı oldu. Türkiye’de üretilen en önemli açık kaynaklı ve özgür projelerden biri olan Pardus işletim sistemi, TÜBİTAK tarafından önce iptal edilmiş, daha sonra Debian işletim sistemi tabanlı olarak tekrar çıkarılmıştı.
Açık kaynaklı ve özgür Pardus projesi, PiSi paket yöneticisi başta olmak üzere; TASMA yapılandırma arayüzü, ÇOMAR (Configuration Manager) ayar arayüzü, YALI Linux kurucusu, kNazar antivirüs, Zemberek yazım denetim programı gibi programlar dışında; Kaptan, Müdür, Ahenk, Panda gibi bir çok bileşene sahipti. AKP döneminde Pardus 2008 sonrası iptal edilen yerli proje, devamında Debian tabanlı onlarca Linux dağıtımından biri haline getirildi.
Pardus’un açık kaynak kodlu ve özgür bir proje olmasından ötürü Pardus sonrasında Pardus mimarisi ve kod depolarını kullanan bir çok proje oldu (Pisi Linux vb.). Pardus paket yöneticisi ve bir çok bileşenini kullanan İrlanda merkezli Solus projesi, Distrowatch’ın listesine göre dünyada en çok rağbet gören 7’inci Linux dağıtımı oldu.
(kaynak: https://distrowatch.com/table.php?distribution=solus)
Bu haber en son değiştirildi 14 Ağustos 2018 22:43 22:43
'Kent Uzlaşısı' soruşturması kapsamında aralarında belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu 10 kişinin 15 yıla kadar…
Halk TV yazarı İsmail Saymaz, 5 işçinin öldüğü Oba Makarna fabrikasındaki patlamanın iddianamesinde öne çıkanları…
Antakya’da Tahsin Nihadioğlu’nun şüpheli ölümüne ilişkin “adalet” talep eden aile, Koç Holding önünde yaptıkları açıklama…
Volkan Konak'ın ölümünün ardından "Sahnede gebermiş" diyen müftü Ahmet Mehmetalioğlu hakkında toplamda 9 yıla kadar…
Çayırhan Termik Santrali'nin özelleştirilmesine yönelik ihale AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla kesinleşti.
Ankara’da Gezi eylemlerine katıldıkları belirtilen 777 kişi ile siyasi partiler ve kurumlar hakkında 12 yıl…