Tunus Cumhurbaşkanı kadın erkek eşitliği yasasını meclise sunacak
Arap baharı sürecinin başladığı ülke olan ve sonrasında siyasal islamcıların bir süre başa geldiği Tunus'ta kadın erkek eşitliği yasası meclise sunulacak.
Arap baharı sürecinin başladığı ülke olan ve siyasal islamcı En Nahda Hareketi’nin başa geldiği fakat sonrasında siyasal islamın terk edildiği Tunus’ta, Cumhurbaşkanı kadın erkek eşitliği yasasını meclise sunacak.
Cumhurbaşkanı Sibsi, Tunus Milli Kadın Bayramı kutlamaları kapsamında yaptığı konuşmada, “Mirasta kadın – erkek arasındaki eşitlik konusunu yasa haline getirmek istediğini” belirtti.
Tunus anayasasında yer alan “Tüm Tunusluların eşit olduğu” ifadesi üzerine bu değişikliğin yapılacağını belirten Sibsi, “İsteyenlerin anayasaya uygun şekilde isteyenlerin de İslami esaslara göre miras paylaştırabileceğini” ifade etti.
İdam kaldırılmalı, kadın erkek eşitliği sağlanmalı
Sibsi, Ağustos 2017’de “Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komitesi’ni kadın – erkek eşitliğiyle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışmakla görevlendirmişti.
Komite haziran ayında Sibsi’ye 2 bölümden oluşan 233 sayfalık bir rapor sunmuştu. Raporun bireysel hak ve özgürlüklere ayrılan birinci bölümünde yer alan en bariz teklifler arasında eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması ve idam cezasının kaldırılması yer alıyor. İkinci bölümde ise kadın – erkek arasında mirasta eşitlik ve çocuklar arasında, evlilik dışı ilişkilerden doğanlar da dahil olmak üzere eşitlik meselesi ele alınıyor.
Raporun öngördüğü yasal değişiklikler, Tunus kamuoyunda yoğun biçimde tartışılmış, rapora destek verenler ve karşı çıkanlar gösteriler düzenlemişti.