Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Tunus’un AKP’si Nahda Hareketine terörden kapatma davası

Reklam

Tunus’ta 2013 yılında suikasta kurban giden muhalif siyasetçiler Şükri Belaid ve Muhammed Brahimi’nin davalarını üstlenen avukat grubu, Nahda Hareketi hakkında “terör bağlantısı” suçlamasıyla parti kapatma davası açmaya hazırlanıyor.

Belaid ve Brahimi Savunma Komisyonu Üyesi Avukat Ali Gülsüm yaptığı açıklamada, komisyonun terörle mücadele yasasındaki “terör örgütüyle ilişkili her türlü parti, yapı ve sivil toplum kuruluşunun kapatılmasını” öngören maddeye dayanarak Nahda Hareketi hakkında kapatma davası açacağını söyledi.

Komisyonun elinde “Nahda’nın siyasi suikastlerle ilişkili olduğunu kanıtlayan delillerin bulunduğunu” ileri süren Gülsüm, dava dilekçesini sunacaklarını belirtti, ancak sürecin takvimine ilişkin ise bilgi paylaşmadı.

NAHDA’DAN YANIT

Spuntik’in aktardığına göre, buna karşın Nahda Hareketi Milletvekili Semir Dilu da söz konusu girişimden endişe duymadıklarını belirterek bu tür adımları “siyasi rakipleri marjinalleştirme çabası” olarak niteledi.

Nahda Hareketi’nin tüm Tunuslu siyasi parti, sivil toplum ya da kişilerin doğru bulmaları halinde yargıya başvurmalarına saygı duyduğunu aktaran Dilu, “Adalet bu konuda son sözü söyleyecektir” diye konuştu.

“TUNUS’UN AKP’Sİ”

Müslüman Kardeşler’in Tunus’taki kolu olan olan Nahda Hareketi, Türkiye’de AKP’ye yakınlığıyla biliniyor. Nahda için, “Tunus’un AKP’si” nitelemesinde de bulunularak, AKP’ye benzetiliyor…

Nahda Hareketi, AKP’li yetkililerle de görüşüyordu. Öte yandan, Nahda Hareketinin amblemi de yine AKP’nin amblemine benzetilmiş ve kamuoyunda uzun bir süre tartışılmıştı.

Uzun yıllar dini yapılanmasıyla, siyasi yapılanmasını aynı çatı altında bulunduran Nahda Hareketi, geçtiğimiz yıllarda düşen oy oranları ve siyasi islamın bölgede gerilemesine paralel olarak bu yapılanmalarını ayırma kararı almıştı.

TUNUS’TA SİYASİ SUİKASTLAR DÖNEMİ

Tunuslu solcu siyasetçi Şükri Belaid’in Şubat 2013’te ve Muhammed Brahmi’nin Temmuz 2013’te öldürülmesinin ardından Nahda’nın başında olduğu koalisyon hükümeti, protestolar ve siyasi kaosu engellemek adına istifa ederek görevini teknokrat hükümete bırakmıştı.

Tunus solundan iki önemli ismin öldürülmesinin ardından troyka hükümeti ve koalisyon ortağı Nahda Hareketi yoğun baskı altında kalmıştı. Brahimi ve Belaid davalarında çalışan hukukçulardan oluşan savunma komisyonu üyeleri, ekim ayında düzenledikleri basın toplantısında, o dönemde İçişleri Bakanlığını elinde bulunduran koalisyon ortağı Nahda Hareketi’nin suikastları “gizli örgütü” aracılığıyla işlediği suçlamalarında bulunmuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Müdür yardımcısından öğretmenleri için eylem yapan öğrenciye: Bu okul sana acıdığı için sen hâlâ bu okuldasın

Beşiktaş Anadolu Lisesi'nde müdür yardımcısı eylem yapan öğrencilerden birine yönelik "Bu okul sana acıdığı için…

15 Nisan 2025 17:49

Oynadığı diziden çıkarılan Aybüke Pusat’ın oynadığı oyun da iptal edildi

CHP'nin boykot çağrısına destek verdiği gerekçesiyle TRT’de yayınlanan dizi kadrosundan çıkarılar Aybüke Pusat’ın rol aldığı…

15 Nisan 2025 17:06

Ankara Tabip Odası: Menenjit aşıları, ulusal aşı takvimine bir an önce eklenmelidir

Ankara Tabip Odası, menenjit aşılarının dar gelirli ailelerin bütçelerini zorladığını, bu sebeple devlet tarafından ücretsiz…

15 Nisan 2025 16:19

Eyleme katılan öğrenciler “örgüt üyesi” suçlamasıyla okuldan uzaklaştırıldı

Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'nde eyleme katılan öğrencilerin ikisine "örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle uzaklaştırma cezası verildi.

15 Nisan 2025 16:09

BES-AR’dan Nisan ayı araştırması: Açlık sınırı 34 bin 200 lira, yoksulluk sınırı 83 bin 434 lira

BES-AR’ın gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi…

15 Nisan 2025 15:52

Bakanlıktan ‘normal doğum’ açıklaması

Sivassporlu futbolcuların taşıdığı 'normal doğum' pankartının kamuoyunda tepkiye yol açmasının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi.…

15 Nisan 2025 15:31
Reklam