Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı kollarının ortaklığında başlatılan aşı kampanyasına ilişkin İstanbul Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında ilk sözü TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel aldı. Tükel, çocukları hastalıklara karşı koruyan aşıya ilişkin olumsuz algılar oluşturulması ve çocuklarda aşılanma oranının düşmesi nedeniyle bu kampanyayı başlattıklarını söyleyerek sözü ilgili hekimlere bıraktı.
TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nilay Etiler, birçok ölümcül hastalığın aşı ile önlendiğini ancak aşılanma oranının çok düştüğünü söyledi. 1988’de Türkiye’deki büyük aşı laboratuarlarının kapısına kilit vurulduğunu, zamanla aşı politikasının yok edildiğini belirten Etiler, bir an önce aşıya ilişkin yasa çıkarılmasını talep ettiklerini ifade etti.
TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Fethi Bozçalı da aşının önlediği hastalıklardan söz etti, Sağlık Bakanlığı’ndan destek beklediklerini dile getirdi.
Konuşmalardan sonra Tükel bir kez daha söz aldı ve açıklamayı okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Aşılar güvenli ve etkin ürünlerdir. Aşıya karşı çıkanların iddialarından biri, aşıların içinde bulunan maddeler nedeniyle güvenilir olmadığıdır. Oysa aşıların geliştirilme süreci, diğer ürünlere göre çok daha titiz bir çalışma ile yürütülmektedir. Aşılarda domuz jelatini bulunduğu iddiası ise, kolaylıkla açıklığa kavuşturulabilecek bir konudur. Türkiye’de aşı üretimine son verildikten sonra, ithal edilen aşıların kalite kontrolü Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvarlarında yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın, gerek ithal edeceği ürünü seçerken gerekse ithal ettikten sonra, aşı örnekleri üzerinde laboratuvarlarında yapacağı analizlerle domuz jelatini kullanılan ürünlere ruhsat vermemesi mümkündür. Sağlık Bakanlığı’nın bu denetimi yaparak domuz jelatini içeren ürünlerin satışına izin vermediğini kamuoyuna açıklaması ve kaygı duyanları bilgilendirmesi gerekmektedir.
Aşıya karşı çıkmanın çocukların yaşamını riske attığını kaydeden Tükel, kampanyalarının 24 Nisan’a kadar süreceğini belirtti.
TTB’nin talepleri şöyle:
* Mevzuatta aşılama konusundaki belirsizliği sona erdirmeli; bu konudaki yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasını sağlamalıdır (1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda değişiklik yapılamasına yönelik yasa değişikliği önerimiz ekte yer almaktadır).
* Sağlık çalışanlarını aşılar ve aşılama hizmetleri konusunda güncel ve bilimsel bilgiler ile donatmalı, sürekli hizmet içi eğitimlerle çalışanları desteklemelidir.
* Kamuoyuna, medya ve her türlü iletişim aracını kullanarak aşı savuculuğu yapmalı; halkın şüphelerine karşı bilimsel ve gerçekçi yanıtlar vermeli.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…