Son bir yılda özellikle reel sektörün borçlarındaki ciddi artış ve dolardaki artışla birlikte Türkiye’nin borcu, milli geliri aştı. Türkiye 2017 yılında 3 trilyon 104.9 milyar liralık gayri safi yurtiçi hasıla elde ederken, reel sektörün iç ve dış borçları 2 trilyon 406.5 milyar liraya ulaştı. Hane halkı borçları mayıs ayı itibarıyla 509.1 milyar liraya çıkarken, Türkiye’nin toplam borç yükü 3 trilyon 947.9 milyar liraya yükselmiş durumda.
Türkiye ekonomisinin önündeki sorunların başında, reel sektörün iç ve dış borçları geliyor. Firmaların iç ve dış borçlarının milli gelire oranı mayıs ayı itibarıyla yüzde 77.5’e gibi yüksek bir rakama ulaştı.
Reel sektörün bankalara olan kredi borçları 1 trilyon 849.1 milyar liraya varmış durumda. İçlerinde bilindik büyük holdinglerin olduğu çok sayıda şirketin borçlarını yeniden yapılandırmak için bankalarla masaya oturduğu biliniyor. Merkez Bankası verilerine göre, şirketlerin kısa ve uzun vadeli borçları mayıs ayı itibarıyla toplam 114 milyar 565 milyon dolara ulaştı. TL’de görülen her 1 kuruşluk değer kaybı bu borca 1.1 milyar liralık ek yük anlamına geliyor.
Türkiye’nin toplam borç yükü ise 3 trilyon 947.9 milyar liraya ulaşmış durumda. Toplam iç ve dış borçların milli gelire oranı yüzde 127 gibi yüksek bir rakam. Hazine’nin iç borçları haziran ayı itibarıyla yılbaşına göre 25.8 milyar lira artarak 561.2 milyar liraya çıktı. Hazine’nin dış borçlarında 6 ayda 67.6 milyar liralık artış görüldü ve 408.6 milyar liraya ulaştı. Bu yüksek artışa Hazine’nin seçim dönemi oy toplamak için yaptığı yatırımların ve kurdaki dalgalanmayı durdurmak için yaptığı hamlelerin sebep olduğu ifade ediliyor. Hanehalkı borçları ise mayıs ayı itibarıyla 509.1 milyar liraya ulaştı.
2009’dan 2017’ye kadar Türkiye’nin toplam borcu yüzde 234 artarak 3.6 trilyon liraya yükseldi. Bu artış hane halkı ve şirketlerin aldıkları kredilerden kaynaklandı. 8 yılda hane halkı borcu 129.8 milyar liradan 488.4 milyar liraya, reel sektörün dış borçları ise 163.3 milyar liradan 569.5 milyar liraya çıktı. Bütün bu verilerin de gösterdiği üzere son 10 yılda Türkiye’nin borcu, milli geliri aştı.
GSS prim borçları için düzenleme geliyor. Buna göre yaklaşık 2 milyar TL'lik prim borcu silinecek.
AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, aile hekimlerince verilen raporların ücretlendirilmesiyle ilgili düzenlemeye gidileceğini belitti.…
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kreşlerle ilgili hiçbir yazımız yok. Bahsettikleri yazı anaokulu ve anasınıfları ile…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, belediyelere kreşler konusunda gönderilen ve tepkilerin ardından…
Eğitim-İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Yeliz Toy tarafından yapılan açıklamada "Belediyeler kreş açtığında yoksul…
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Savunma yapan sanık…