Patronlar örgütü TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında bozulan ekonominin daha da kötüye gidebileceği yönünde uyarılar yapılırken, “Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişin sancıları çekiliyor.” iddiasında bulunuldu.
Örgütün toplantısında konuşan eski TÜSİAD Başkanı ve şimdi YİK Başkanı Tuncay Özilhan, “Orta vadede muhtemelen bizi bugünkünden daha sıkıntılı günler bekliyor” dedi.
“Türkiye, biraz sonra daha detaylı yer vereceğim bazı sorunlara rağmen, 2001 krizinden sonra güçlendirilmiş olan ekonomik temelleri sayesinde, krizde önemli bir direnç gösterebiliyor.” diyen Özilhan, “Küresel piyasalardaki son eğilimlerle beraber kıymetli bir zaman kazandık. Bu zamanı doğru kullanırsak hafif ve kısa süreli bir resesyonla bu badireyi atlatırız ancak bünyeyi kuvvetlendirici önlemleri almazsak, şimdilik bastırmış olduğumuz döviz krizinin yeniden hortlaması ve bu kez çok daha derin bir krize dönüşmesi kaçınılmaz olur.” değerlendirmesinde bulundu.
“İFLASLAR BAŞLARSA…”
Özilhan, “Şirketler son 10 senedir kıymetli TL ve bol uluslararası finansmana dayalı bir model içinde idi. Bu şirketler şimdi zor durumda. Geçmişteki bir takım yanlış kararların bedeli ödeniyor. Konkordato ilan eden şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor. Moraller bozuluyor. Reel sektör, yüksek enflasyon ve TL’deki dalgalanma nedeniyle önünü göremiyor. Yüksek faiz oranları kredi kullanımını sınırlıyor. Eğer iflaslar başlarsa, durum daha da kötüye gider. Dalga dalga KOBİ’lere, esnafa ve vatandaşa yayılır. İşsizlik bugünkü seviyelerinin üstüne çıkar. Yüksek işsizlik ve enflasyon halkın satın alma gücünü düşürür. Düşen talep şirketler kesimini daha da zora sokar. Bankaların bilançolarında sorunlu alacaklar artar ve kredi kapasitesi hepten daralır.” uyarısında bulunup “Bu ihtimalin önüne geçilmesi için finans sektörünün doğru araçlarla desteklenmesi mutlaka gündeme alınmalı. Reel sektör ve bankacılık sektörünün bir sarmal halinde aşağı çekilmesi önlenmeli.” çağrısı yaptı.
“İNŞALLAH AŞILIR”
Belli bir süre için büyüme hızında sert bir düşüş kaçınılmaz göründüğünü belirten Özilhan, “Önemli olan bundan sonra ekonominin sağlıklı bir büyüme patikasına girmesi. Sağlıklı büyüme üretimden geçer. Üretimde yaratılan katma değeri artırmadan istikrarlı bir büyüme sürecine giremeyiz.” dedi.
“Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişin sancılarının çekildiğini” öne süren Özilhan “Birçok yerde işler yürümüyor, her kademede kararlar bir üst merciye devrediliyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Bakanlıklarımızda sistemin henüz tam oturmamış olmasından dolayı bazı sıkıntılar olduğunu ve bürokraside bundan kaynaklı rehavet olduğunu biliyoruz.’ İnşallah, bu sıkıntılar kısa sürede aşılır ve güçlü bir geleneği olan bürokrasimiz yeniden etkin bir şekilde çalışmaya başlar.” ifadelerini kullandı.
Bu haber en son değiştirildi 7 Aralık 2018 18:37 18:37
Örgütlü radikal dincilerin Leman Dergisi’ne yönelik şiddet eylemleri, iktidar tarafından köpürtülen karikatür provokasyonunu gölgede bıraktı.
Paris Belediye Meclisinde, Gazzelilere fahri hemşehrilik tanıyan önerge kabul edildi.
Meclis yerleşkesinde görevli çok sayıda personel ve bazı milletvekilleri, benzer belirtilerle hastaneye sevk edildi. Edinilen…
CHP'de Kurultay süreciyle başlayan gerginlik devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın dört milletvekili, Meclis’teki uluslararası komisyon…
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ile kuzeni YDA Group Genel Müdürü Cüneyt Arslan arasındaki dikkat…
İstanbul’da yaşamanın maliyeti son 2,5 yılda 64 bin lira artarak 93 bin 465 liraya yükseldi.…