UNICEF raporundan: Dünyada her gün 7 bin bebek ölüyor
UNICEF’in bebek ölümleriyle ilgili raporunda, her gün 7 bin bebeğin önlenebilir nedenlerden dolayı öldüğü bilgisi yer aldı.
UNICEF tarafından çocuk ölümlerine ilişkin hazırlanan raporda her gün 7 bin yenidoğan bebeğin öldüğü, bunun yüzde 80’den fazlasının ise önlenebilir nedenlerden kaynaklandığı, her yıl 2,6 milyon bebeğin de ölü doğduğu yer aldı. Ölü doğan bebeklerin birçok durumda doğum veya ölüm kaydının bile tutulmadığına dikkat çekilen raporda ölümlerin temel nedeninin sağlık hizmetlerine erişimin olmaması olduğu vurgulanıyor.
Raporda, bebeklerin hayatta kalma ihtimalinin en yüksek olduğu ülkeler Japonya, İzlanda ve Singapur olarak yer aldı. Yenidoğan bebeklerin yaşama şansının en düşük olduğu ülkeler ise Pakistan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Afganistan olarak sıralandı. Pakistan’da bebek ölüm oranı 22’de birken, Japonya’da bu oran bin 111’de bir.
“En yoksul bebekleri yüzüstü bıraktık”
UNICEF İcra Direktörü Henrietta H. Fore da bebek ölümlerini engellemekte yetersiz kaldıklarını itiraf ederek şunları söyledi: “Bu ölümlerin büyük bir bölümü önlenebilirdi. Bu ölümleri önlemeyerek dünyanın en yoksul bebeklerini yüzüstü bırakıyoruz.”
UNICEF raporunda en yoksul ülkelerde yenidoğan bebeklerin ölüm oranının ortalama binde 27 olduğu belirtilirken bu oran “gelişmiş” ülkelerde binde 3’e kadar iniyor. Raporda, dünyanın en riskli bölgelerinde doğan bebeklerin ölme ihtimalinin, güvenli bölgelerdeki bebeklere göre 50 kat daha fazla olduğu ifade edildi.
Yenidoğan bebekler için en kötü koşullara sahip 10 ülkeden 8’i Sahra Altı Afrika’da yer alırken, doğum yapan kadınların bu ülkelerdeki yoksulluk, çatışmalar ve sağlık kuruluşlarının yetersizliği nedeniyle gerekli yardıma ulaşamadığı belirtildi.
Raporda, 2030’a kadar tüm ülkelerin yenidoğan bebeklerin ölüm oranını “gelişmiş” ülkelerin ortalama seviyesine getirdiği durumda 16 milyon bebeğin hayatının kurtulabileceği ifade edildi.
“Ölümlerin yüzde 80’i önlenebilir”
UNICEF İcra Direktörü Henrietta H. Fore bebek ölümlerinin engellenebilir olmasına ilişkin şunları söyledi: “Raporda yenidoğan ölümlerinin yüzde 80’inden fazlasının erken doğum, doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar ya da sepsis ve zatürre gibi enfeksiyonlardan kaynaklandığı da belirtiliyor. Bu ölümler; temiz su, dezenfektanlar, ilk saat içinde anne sütü ile besleme, ten teması ve iyi beslenme gibi kanıtlanmış çözümlerin yanı sıra iyi eğitimli ebelere erişim bulunduğunda da önlenebilmektedir. Bununla birlikte, iyi eğitimli ebe ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz olması nedeniyle binlerce bebek, hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu yardımı alamıyor. Örneğin, Norveç’te 10 bin kişiye 218 doktor, hemşire ve ebe düşerken bu oran Somali’de 10 binde 1. Her yıl, tüm dünyada 2,6 milyon bebek, ilk ayını tamamlayamadan hayata veda ediyor. Bir milyon bebek ise daha doğduğu gün son nefesini veriyor. Bu bebeklerin büyük bir bölümünü, annelere ve yenidoğan bebeklere sağlanan kaliteli sağlık hizmetleri yoluyla kurtarabileceğimizi biliyoruz.”