Ünlü Ankara Palas, Cumhurbaşkanlığı'na devredildi
Cumhuriyet balolarına da ev sahipliği yapan ünlü Ankara Palas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı'na devredildi.
1927’de hizmete açılan ve Mustafa Kemal’in resmi görüşmelerini yürüttüğü Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. Cumhuriyet balolarına da ev sahipliği yapan ünlü Ankara Palas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalı kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı’na devredildi.
Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre Ankara Palas’ın binası ve üzerinde bulunduğu arazi Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi, Ankara Palas’ın devri ile ilgili kararname aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’nın elindeki işletmesi de kapatıldı. 1983’ten bu yana Devlet Konukevi olarak kullanılan binanın, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Milli Saraylar İdaresi’nin emrine verildiği ortaya çıktı.
TBMM’den Cumhurbaşkanlığı’na devredilen saray, müze, köşk, kasır ve fabrikaların yönetildiği Milli Saraylar İdaresi’nin kuruluş kararnamesinde, 1.5 yıl sonra bir değişiklik daha yapıldığı da farkedildi. Kuruluş kararnamesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı’na devredilen Cumhuriyet’in ilan edildiği 1. TBMM binası, yeni kararname ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi’nin görev alanından çıkarıldı. 1. TBMM binası yerine, 1927’de hizmete açıldığında Atatürk’ün ‘Doğudan batıya açılan pencere’ olarak nitelediği, 1983 yılından bugüne kadar Devlet Konukevi olarak hizmet veren Ankara Palas ise Dışişleri Bakanlığı uhdesinden alınarak Cumhurbaşkanlığı’na devredildi.
İmzlanan kararname ile ayrıca Ankara Palas’ın Dışişleri Bakanlığı’nın idaresinde bulunan Devlet Konukevi Döner Sermaye İşletmesi de kapatıldı. Ankara Palas’ın tarihi binası ve üzerinde bulunduğu taşınmaz arazi ise Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın görev ve hizmetleri kapsamında kullanılmak üzere Milli Saraylar’a tahsis edildi. Ankara Palas Devlet Konukevi işletmesine ait her türlü borç ve alacaklar ise Dışişleri Bakanlığı’na aktarıldı. Ankara Palas’ın her türlü taşınır, araç, gereç, demirbaş ve malzemenin devrinin Dışişleri Bakanlığı ile Milli Saraylar arasında yapılacak protokole göre gerçekleştirileceği açıklanırken, çalışanlarının ise sözleşmeli personel unvanıyla Dışişleri Bakanlığı’nda görevlendirildiği açıklandı.
Önceki gün yayımlanan kararnameyle birlikte Milli Saraylar İdaresi Başkanı’nın da atandığı açıklanmış oldu. Milli Saraylardan Sorumlu TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, yeni dönemde de İdare Başkanlığı görevini yürütecek. TÜRGEV’in İstanbul şubesi üyesi de olan Yıldız’ın adı Gezi Direnişi’nde Dolmabahçe’deki eylemcilerin camide bira içtiği iddialarıyla gündeme gelmişti.
Cumhuriyet‘in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi, bünyesindeki saray, köşk, kasır ve tarihi fabrikalardaki kafeterya ve hediyelik eşya mağazalarının kamu kurumuna bağlı iktisadi işletme statüsünde veya kuracağı, ortak olacağı ya da devralacağı şirket eliyle sevk ve idaresini yapacak. Yani artık müzelerde, saraylarda özel işletmelere ihale usulüyle işletme devri kapanmış olacak. Milli Saraylar, Cumhurbaşkanı’nın onayıyla döner sermaye işletmesi veya şirket kurabilecek, kurulmuş şirketlere ortak olabilecek veya bunları devralabilecek.
Odalarında pek çok kral, kraliçe ve cumhurbaşkanlarını ağırlamış olan ünlü Ankara Palas, Cumhuriyet Baloları’na da ev sahipliği yapmıştı. Cumhuriyet’in ilk dönemi mimarisinin tipik örneklerinden biri olan Ankara Palas , 1983 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı bünyesine bağlı, Devlet Konukevi olarak hizmet veriyordu.